SaS: Znížime nezamestnanosť pod historické minimá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Sulík
Líder SaS Richard Sulík. Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 2. marca (WebNoviny.sk) – Znížiť nezamestnanosť pod historická minimá, zlepšenie podnikateľského prostredia, posunutie dňa daňovej slobody a nižšiu mieru korupcie sľubuje občanom opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ak sa jej ako vládnej strane podarí presadiť zásadné kroky reformnej Agendy 2020.

Líder SaS Richard Sulík sa v stredu zaviazal, že ak SaS bude súčasťou pravicovej vládnej garnitúry a bude môcť realizovať opatrenia Agendy 2020, Slovensko o štyri roky bude mať historicky najnižšiu nezamestnanosť, teda menej ako 250-tisíc občanov. V roku 2008, keď nezamestnanosť za ostatné desaťročie bola najnižšia, malo Slovensko 300-tisíc nezamestnaných.

„Ak sa zamestnávateľom bude dariť, zvýši sa dopyt po pracovnej sile, čo povedie k vyšším mzdám a tak k lepšej životnej úrovni,“ vysvetlil Sulík priority reformného programu liberálov, medzi ktoré patrí hlavne zlepšenie podnikateľského prostredia.

SaS zároveň sľubuje, že ak bude môcť presadzovať reformy ako vládna strana, deň daňovej slobody sa posunie zo 4. júna „niekam do mája“. „Ľudia budú menej robiť na štát a viac na seba,“ vysvetlil Sulík. V rebríčku Doing Business chce SaS Slovensko podľa Sulíka do roku 2020 posunúť z 29. miesta do prvej dvadsiatky a v rebríčku korupcie z 50. miesta do prvej 25-ky. „Nemusíme nanovo objavovať Ameriku, ale vrátiť sa k tomu, čo sme robili v minulosti,“ dodal predseda SaS s tým, že reformy v roku 2004 znamenali prudký hospodársky rast a znižovanie nezamestnanosti.

Liberáli chcú podľa Sulíka realizovať odvážne reformy, ktoré prinesú nové pracovné miesta. „Sme proti investičným stimulom. Považujeme ich za veľmi nespravodlivé, ale ak vytvoríme lepšie podnikateľské prostredie, pomôže to všetkým, domácim aj zahraničným podnikateľom,“ konštatoval Sulík. Cieľom SaS je v sobotných parlamentných voľbách získať šesť a viac percent hlasov voličov. „Spolupráca so Smerom vylúčená, ich program je pomýlený,“ uviedol Sulík s tým, že inú stranu zo spolupráce nevylučujú. „Uvidíme po voľbách, kto bude v parlamente a s akým mandátom. Ak vznikne stredopravá vláda, som presvedčený, že väčšina bodov Agendy 2020 bude vo vládnom programe,“ uzavrel Sulík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita