Väzeň odvolil, vzápätí ho prepustili na slobodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlamentné voľby 2016
Väzni a členovia okrskovej volebnej komisie počas volebného aktu v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici počas volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Banská Bystrica, 5. marec 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

HRNČIAROVCE NAD PARNOU 5. marca (WebNoviny.sk) – V Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou neďaleko Trnavy prejavilo záujem o parlamentné voľby 57 odsúdených, všetci mali vybavené voličské preukazy.

Dvom z nich okrsková volebná komisia voliť neumožnila. ,,Išlo o odsúdených, ktorí mali prekážku v práve voliť. Boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin,“ vysvetlila podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie v Hrnčiarovciach nad Parnou Bibiana Púchla.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Na deň volieb len tak skoro nezabudne jeden z väzňov, ktorý vhodil volebný lístok do prenosnej volebnej schránky, pobalil sa a išiel domov, pretože mu práve dnes skončil výkon trestu odňatia slobody. Vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou si momentálne odpykáva svoje tresty približne 1250 odsúdených.

V ústave na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici, v mestskej časti Kráľová, si momentálne odpykáva trest 693 odsúdených. Právo voliť malo 620 z nich, pričom túto možnosť využilo len 32. Voľby sa začali o 09:00 hodine do prenosnej urny, ktorú zabezpečili členovia okrskovej komisie sídliacej na Sládkovičovej ulici v priestoroch Zdravotníckej univerzity.

„Voľby prebehli bez nedostatkov. Počas celých volieb bol zabezpečený dozor aj dohľad. Volebné právo bolo umožnené všetkým oprávneným voličom s voličským preukazom. Predseda okrskovej volebnej komisie vyjadril spokojnosť s organizáciou,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Generálneho riaditeľstva zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Pri parlamentných voľbách pred štyrmi rokmi bolo v ústave v Kráľovej 686 odsúdených s volebným právom. Možnosť voliť vtedy využilo 66, čo bolo 9,6 percenta. Tohtoročná účasť bola podstatne nižšia, dosiahla len 5,1 percenta.

Právo voliť v parlamentných voľbách majú obvinení a odsúdení občania, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕšili 18 rokov a nemajú prekážku práva voliť. Prekážkou je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. Za obzvlášť závažný je považovaný zločin, za ktorý zákon stanovuje trestnú sadzbu najmenej desať rokov väzenia. V praxi to znamená, že napríklad vrahovia nemôžu v parlamentných voľbách odovzdať svoj hlas.

Príslušný ústav je povinný zabezpečiť, aby obvinení a odsúdení boli v dostatočnom časovom predstihu písomne informovaní o konaní volieb a poučení o spôsobe a práve voliť. Poučenie obsahuje aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, ktorý nemá prekážku práva voliť, môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu.

Tlačivo žiadosti na tento účel zabezpečí ústav. Takúto žiadosť následne môže zaslať obvinený alebo odsúdený písomne obci tak, aby žiadosť bola doručená najneskôr 15 pracovných dní pred konaním volieb. V prípade, že obvinený alebo odsúdený nemá vlastné peňažné prostriedky, odoslanie žiadosti o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu zabezpečí na vlastné náklady ústav.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať