Voľbám v Demänovskej doline pomohol Svetový pohár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlamentné voľby 2016
Voľby v Demänovskej Doline, kde sa počas víkendu koná aj Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní. Demänovská Dolina, 5. marec 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ/DOLNÝ KUBÍN 5. marca (WebNoviny.sk) – Vďaka svetovému poháru v Jasnej je účasť na voľbách v obciach v blízkosti lyžiarskeho strediska vysoká pre účasť turistov. V najbližšej obci Demänovská dolina volilo už 930 voličov s voličským preukazom. V zozname voličov pritom majú zapísaných menej ako 300 miestnych obyvateľom s hlasovacím právom.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Miroslava Vozárika najväčší nápor mali v ranných hodinách, kedy najviac turistov chcelo odvoliť ešte pred pretekmi. Dnešný obrovský slalom ešte predpoludním zrušili a turisti s voličskými preukazmi prichádzali do volebnej miestnosti priebežne niekoľko ďalších hodín.

Okresná volebná komisia v Liptovskom Mikuláši preto už doplnila hlasovacie lístky v tomto okrsku ako aj v susednej obci Pavčinej Lehote. Aj tu podľa členov okresnej komisie využilo počas dňa svoje hlasovacie právo vďaka voličskému preukazu množstvo turistov. Viac ako dve stovky hlasov vďaka voličskému preukazu odovzdali aj v mikulášskej mestskej časti Demänová, ktorá má viaceré ubytovacie kapacity.

Priebeh volieb je v oboch liptovských okresoch bez incidentov. Podľa odhadu predsedu okresnej komisie v Ružomberku Radoslava Saláka je účasť vyššia ako pred štyrmi rokmi. „Chodí k urnám viac ľudí,“ uviedol pre agentúru SITA. Vo väznici v Ružomberku nebol zriadený samostatný volebný okrsok. Odsúdení a väzobne stíhaní budú môcť voliť do prenosnej urny. V Bešeňovej k vyššej volebnej účasti prispeli aj turisti, ktorí trávia tieto dni v miestnom akvaparku. „Mali sme nahlásenú voľbu viac ako 70 voličov s hlasovacími lístkami, priebežne prichádzajú aj ďalší,“ dodal Salák.

Obrazom: Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní Jasná

Aj voľby na Orave prebiehajú pokojne. Zaznamenali iba jeden incident v obci Babín v námestovskom okrese, kde sa 47-ročný muž snažil ukradnúť volebnú urnu a roztrhať aj kópiu zoznamu voličov. V blízkosti obecného úradu sa snažil poškodiť motorové vozidlo značky Hyudnai ix35. Skončil v policajných rukách.

Žiadna z komisií nepožadovala ani doplnenie hlasovacích lístkov. „Všade sme prideľovali 103 percent hlasovacích lístkov k počtu zapísaných voličov. U nás nemáme také stredisko, kde by chodilo veľa turistov,“ skonštatoval predseda dolnokubínskej okresnej komisie Anton Vraňák. Traja členovia komisie sú podľa jeho slov neustále v teréne a monitorujú priebeh volieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať