Procházka hovoril s Ficom, rokovať o vláde bude aj Sieť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radoslav Procházka a Robert Fico
Zľava: Predseda strany Sieť Radoslav Procházka a predseda strany Smer-SD Robert Fico počas vyhlásenia pre médiá po skončení spoločného rokovania na Úrade vlády SR. Bratislava, 13. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Predsedovia strán Smer-SD a Sieť pri spoločnom rokovaní o prípadnom zostavení vlády nenašli prioritu alebo otázku, ktorá by ich rozdeľovala natoľko, že by neboli schopní pokračovať v ďalších rokovaniach.

Po stretnutí s predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom to dnes vyhlásil predseda Smer-SD Robert Fico. „Existujú podmienky, aby sme pokračovali v rozhovoroch medzi stranou Smer-SD a Sieť a som veľmi rád, že aj Sieť sa zajtra v trojčlennej delegácii zúčastní na rokovaní štyroch politických subjektov na Úrade vlády SR,“ povedal dnes Fico.

Na úrade vlády sa v pondelok stretnú delegácie Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete. Stretnutie týchto štyroch strán podľa Fica ukáže, ako budú postupovať ďalej pri kreovaní nového kabinetu. „Neriešili sme žiadne personálne otázky, ale programové priority. Nevidíme zásadnú prekážku v pokračovaní rokovaní,“ uzavrel premiér.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Predseda Siete Radoslav Procházka poznamenal, že strana rokuje o tom, či jej prípadná účasť vo vláde bude pokračovaním plánu Siete na zlepšenie služieb štátu občanom. Okrem priorít, ktoré strana schválila minulý týždeň, Procházka zopakoval, že Sieť bude požadovať účasť opozície na kontrole moci, a to nielen v zdravotníctve, a posilnenie vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila.

„Rozhodnutie predsedníctva bolo prijaté jednomyseľne všetkými prítomnými. Nemám v tejto chvíli dôvod špekulovať nad inými aspektmi vývoja,“ komentoval Procházka otázku, či sa nebojí odchodov poslancov Siete potom, čo začal rokovať so Smerom. Predsedníctvo účasť Siete so Smerom na rokovaniach jednomyseľne schválilo, chýbali Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková.

Beblavý sa už skôr vyjadril, že ak Sieť pôjde do koalície so Smerom, zo strany vystúpi. „Nemám najmenší dôvod myslieť si, že by Sieť nemala poslanecký klub,“ konštatoval Procházka. Sieť v parlamente získala desať poslaneckých mandátov, na fungovanie klubu ich musí mať minimálne osem.

Novozvolená poslankyňa NR SR Katarína Macháčková vystúpi zo strany Sieť, ak tá vstúpi do vládnej koalície so Smerom-SD. Ako napísala Macháčková na sociálnej sieti, poslanecký mandát si ponechá.

„Vo svojom živote som sa vždy snažila byť principiálna vo veciach, ktoré si principiálnosť vyžadujú. Pred voľbami som sľubovala našim voličom zmenu a jednoznačne som sa vyjadrovala, že do vlády so Smerom nepôjdeme. Tento svoj sľub dodržím a v prípade, ak taká situácia nastane, vzdám sa členstva v Sieti,“ uviedla Macháčková s tým, že zostane poslankyňou NR SR a bude naďalej zastupovať svojich voličov, bez ohľadu na svoj osobný komfort, ktorý by si účasťou v tejto koalícii zabezpečila. Macháčková zároveň tvrdí, že už počas predvolebnej kampane a aj teraz útoky a tlaky na jej osobu a rodinu pokračujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína MacháčkováMiroslav BeblavýRadoslav ProcházkaRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD