Matovič: Vláda Smeru, SNS, Mostu a Siete bola dohodnutá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Predseda strany OĽaNO Igor Matovič. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Predseda hnutia OĽaNO – NOVA Igor Matovič dnes na svojom facebookovom profile zareagoval na súčasnú politickú situáciu. Tvrdí, že pravdepodobná koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť bola vopred dohodnutá. Matovič sa takisto vyjadril aj k nedeľňajšiemu rokovaniu (6. marca) lídra strany Sieť Radoslava Procházku a Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení

„V nedeľu večer na úrade vlády rokoval Procházka okrem Kaliňáka aj priamo s Robertom Ficom. Dokazujú to fotografie Nového času, ktoré Fica zachytávajú v aute pri odchode z úradu vlády tesne po odchode Procházku. To, že po Procházkových tvrdeniach, že on na žiadnom úrade vlády v nedeľu nebol, to na seba zobral Kaliňák a tvrdil, že sa bavili s Procházkom o hocičom, ale o voľbách nie, je lož. Už v tú nedeľu dohodli presný postup a preto Fico vyzeral taký spokojný a vyrovnaný na tlačovke,“ uviedol na sociálnej sieti Matovič.

Matovič ďakuje Beblavému a Macháčkovej

Ako ďalej píše, v utorok ráno získali informácie z najbližšieho kruhu Andreja Danka zo SNS, že scenár je dohodnutý tak, že Danko príde na sobotný snem (12. marca) s návrhom, aby s pravicou nerokovali. Dovtedy sa mali podľa Matoviča SNS, Most-Híd a Sieť tváriť, ako „veľmi sa snažia“ o vytvorenie pravicovej vlády. „Dohodli sa tak preto, lebo Béla Bugár aj Procházka vyjadrili obavy, že sa im inak rozsypú poslanecké kluby,“ dodal Matovič.

„Hrali svoju rolu v dopredu naaranžovanom podvode na voličoch, až kým prišla sobota. Danko prišiel s vyhlásením, že nebude rokovať o koalícii s Kotlebom, Sme rodina a s nami. Reakcia zo strany Mostu a Siete do médií prišla veľmi rýchlo, veľmi podobná a minútu po sebe. Evidentne koordinovaná,“ myslí si predseda OĽaNO – NOVA.

Podľa Matoviča do pár hodín Bugár aj Procházka zvolali na rovnaký čas podvečer svoje predsedníctva, akoby išlo niekomu o krk. „Zrejme chceli mať zradu čím skôr za sebou a zverejniť ju v sobotu večer, keď ľudia na politiku kašlú. Procházkovi to viacerí odmietli a dohodli predsedníctvo až na nedeľu o 13:00,“ píše Matovič na svojom profile.

„Na predsedníctvach prišli pred svojich ľudí obaja v duchu: ‚vidíte, veľmi sme sa snažili … ale nevydalo. Musíme byť zodpovední a poďme s Ficom‘. Prekukli to, bohužiaľ, len dvaja ľudia od Procházku – Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková. Odmietli urobiť pravý opak toho, čo svojim voličom sľúbili, za čo im patrí veľká verejná vďaka,“ dodal Matovič.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Mandát na zostavanie vlády má Fico do piatka

Predseda SNS Andrej Danko v sobotu po sneme strany informoval, že nepôjdu do pravicovej koalície a líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík ich môže v prípadnom druhom kole rokovaní o zostavení vlády vynechať.

V sobotu o 20:00 rokovalo predsedníctvo strany Most-Híd. Po predsedníctve Béla Bugár informoval, že má mandát na rokovania, ktoré môžu viesť k vzniku stabilnej vlády. Po sneme národniarov bolo podľa nich totiž jasné, že pravicová vláda nemôže vzniknúť. Most-Híd ďalej vyzval strany Smer-SD, SaS, SNS a Sieť, aby boli pripravené robiť kompromisy. Predsedníctvo strany takisto odmietlo podporu prípadnej úradníckej vlády a predčasné voľby.

V nedeľu rokovalo predsedníctvo Siete, pričom prítomní členovia jednomyseľne odsúhlasili, že Sieť sa zúčastní na rokovaniach so stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd. Podľa nich malo Slovensko len dve možnosti – vládu opierajúcu sa o pevnú väčšinu v parlamente alebo úradnícky kabinet. Sieť chce so stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd rokovať o svojich ôsmich prioritách, okrem toho požaduje účasť opozície na kontrole moci v zdravotníctve a doplnenie vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila. Na rokovaní sa nezúčastnil Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková. Tí avizovali, že ak Sieť pôjde do vlády so Smerom, so strany odídu.

V nedeľu večer Béla Bugár aj Radoslav Procházka dostali pozvánku od predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorého prezident Andrej Kiska poveril zostavením vlády. Mandát má Fico do piatku 18. marca. Po stretnutiach na Úrade vlády SR žiaden z nich nevidel prekážky v ďalšom rokovaní, dnes sa predstavitelia týchto strán stretnú na spoločnom rokovaní na Úrade vlády SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaBéla BugárIgor MatovičKatarína MacháčkováMiroslav BeblavýRadoslav ProcházkaRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SDSNS Slovenská národná strana