Sulík to povedal narovinu. Je ešte šanca na pravicovú vládu?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Sulík
Predseda strany SaS Richard Sulík vo volebnej centrále po ukončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 6. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – V tomto momente je podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka šanca pre vznik slušnej pravicovej vlády mimoriadne malá. Naopak, Sulík očakáva, že Robert Fico rýchlo zostaví ľavo-pravú vládu.

Ako povedal Sulík v pondelok na tlačovej besede, rýchlosť udalostí v nedeľu poukazuje na to, že sa uskutočnilo množstvo rozhovorov dopredu. „Budeme rešpektovať, ak vládu zostaví Fico,“ konštatoval s tým, že SaS sa stala 5. marca lídrom pravice. „Nevyhol som sa zodpovednosti a spravil som všetko pre to, aby vznikla slušná pravicová vláda. Po včerajšku (nedeľa 13. marca) vieme, že takáto vládna nevznikne, pretože došlo k dohode medzi Smerom, SNS, Mostom-Híd a Sieťou,“ dodal.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení

Malá šanca na vznik pravicovej vlády

Sulík nevidí problém, ak spolupracuje vo vláde viacero podobných strán, ktoré majú podobné videnie sveta. „Spolupráca štyroch alebo šiestich strán je jedno. Problémom je, že oni sa snažia spojiť oheň s vodou. Na jednej strane ľavica, na druhej pravicové strany. V našej vláde by boli len pravicové strany,“ zdôraznil šéf liberálov. Sulík z rodiacej sa vlády nie je šťastný. „Slovensko si zaslúžilo pravicovú vládu. Na neformálnom stretnutí s Bugárom som sa ho pýtal, či to nie je divadlo a či neexistujú prípravy na vládu štyroch strán. Bugár ma ubezpečil, že nič také nie je,“ povedal.

Sulík ešte vidí malý priestor, aby ľavo-pravá vláda nevznikla. „Priestor, aby takáto vláda nevznikla je v tom, že štyria lídri sa spojili, ale už dvaja poslanci – Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková, opúšťajú Sieť. Uvidíme, ktorí ďalší ľudia si povedia, že im je povesť prednejšia ako takéto zoskupenie,“ uviedol s tým, že nová vláda tak nebude mať 85 poslancov, s ktorými strany disponovali po voľbách. „Pravicová vláda by mala 87 poslancov. Nikto z pravicových poslancov neavizoval, že by opustil klub. Bola by to teda stabilnejšia vláda,“ povedal.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Sulík sa nebráni prijať do klubu SaS poslancov, ktorí odídu z iných strán

Sulík sa nebráni prijať do klubu SaS poslancov, ktorí odídu z iných strán, ale nebude brať každého, kto pôjde okolo. „Máme kvalitný poslanecký klub. Bude to odborne najzdatnejší klub. Nebudeme túto kvalitu znižovať. Budeme však otvorení rozhovorom,“ povedal. Zároveň verí, že keď SaS príde s dobrým návrhom, vládne strany budú zaň hlasovať.

Sulík zároveň oznámil, že si neuplatní mandát poslanca NR SR a zostáva poslancom Európskeho parlamentu (EP). Na jeho miesto príde do parlamentu Jana Cigániková, ktorá kandidovala z 22. miesta. Sulík pripomenul, že keď bol zvolený za europoslanca, SaS mala približne štvorpercentnú podporu.

V parlamentných voľbách bola trojnásobne vyššia. „Moje účinkovanie v Bruseli strane pomohlo. Na Slovensku som bol aktívny. Nebol problém skĺbiť tieto dve funkcie a prínos bol pozitívny. Rozhodol som sa zostať v EP. Je to rozhodnutie po konzultácii s vedením strany. Zhodli sme sa, že to strane pomôže,“ vyhlásil. Zároveň ubezpečil voličov, že zo slovenskej politickej scény sa nevytratí, ale urobí všetko pre to, aby SaS bola tvrdou opozíciou k mačkopsovi, ktorý sa chystá vládnuť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana CigánikováKatarína MacháčkováMiroslav BeblavýRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita