Sieť má problém. Ak pôjde so Smerom, odídu títo poslanci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katarína Macháčková, Miroslav Beblavý
Zľava: Katarína Macháčková (Sieť) a Miroslav Beblavý (Sieť) počas tlačovej besedy na tému: Vyjadrenie k aktuálnej politickej situácii a koaličným rozhovorom. Bratislava, 14. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu so stranou Smer-SD o vytvorení vlády, členstva v strane Sieť sa vzdajú poslanci Miroslav Beblavý, Simona Petrík a Katarína Macháčková.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení

„Koaličné rozhovory k vzniku vlády vedenej Smerom sú podľa nás, predstaviteľov Siete, nielen porušením jasných predvolebných záväzkov, ale aj prísľubov, ktoré sme všetci dali,“ povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bratislave Miroslav Beblavý.

„Po štyroch rokoch stabilnej vlády Smeru bez akýchkoľvek koaličných partnerov sme boli svedkami zásadnej radikalizácie politických pomerov na Slovensku, ako aj svedkami toho, že sa do parlamentu dostali kotlebovci. Nikto, kto to so Slovenskom myslí dobre, si nemôže myslieť, že štyri roky takejto vlády pomôžu Slovensku, že oslabia radikalizmus a dostanú nás na dobrú cestu,“ doplnil.

Voličov zároveň vyzval, aby svoje stanovisko k rokovaniam Siete vyjadrili na internetovej stránke www.nievmojommene.sk. „Chcem vyzvať aj našich členov, aby aj oni dali najavo svoj postoj a názor,“ hovorí Beblavý.

Beblavý s Procházkom nekomunikuje

Členka Siete Katarína Macháčková spomenula, že ak sa svojho členstva v Sieti vzdá, ostane zatiaľ nezávislá a potom zváži ďalšie kroky. Beblavý tiež pred novinármi pripomenul, že svoje ďalšie pôsobenie neriešil a s Radoslavom Procházkom nekomunikuje. Možný odchod zo Siete v pondelok na svojom facebookovom profile oznámila aj členka strany, 33- ročná Simona Petrík.

Podnikateľka z Bratislavy, ktorá kandidovala do Národnej rady SR za Sieť zo 7. miesta na kandidačnej listine, na sociálnom profile napísala:

„Vzhľadom na okolnosti posledných dní a postupy strany Sieť v otázkach, ktoré považujem za principiálne, týmto oficiálne prehlasujem, že pokiaľ sa strana Sieť stane súčasťou vlády strán SMER-SD, SNS a MOST-HÍD, nezotrvám v nej. Toto rozhodnutie je mojím osobným rozhodnutím, pretože zúčastňovať sa na takejto vláde je v rozpore s mojím hodnotovým nastavením a tiež so záväzkami, s ktorými som do politiky vstupovala. Zároveň chcem dodať, že aj vďaka veľkej podpore, ktorú mám od blízkeho okolia a tiež mojich voličov, som sa rozhodla ponechať si poslanecký mandát, aby som tak mohla čo najviac ovplyvňovať realizáciu programových cieľov, ktoré som vytvorila pre oblasť rodinnej politiky a podpory žien,“ zhrnula Petrík.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Katarína Macháčková je primátorkou Prievidze

Miroslav Beblavý sa minulý týždeň vzdal funkcie podpredsedu strany Sieť , uviedol to na svojom facebookovom profile.

„Dôvodom je vážne narušenie mojej dôvery v predsedu strany Radoslava Procházku, ktoré vyplýva nielen z medializovaných informácií, ale aj z priebehu pondelkového predsedníctva strany,“ písal Beblavý s tým, že na druhej strane cíti záväzok voči 36 485 voličom, ktorí mu dali krúžok, ale aj všetkým voličom, ktorí dali hlas Sieti.

Preto poslancom za stranu ostáva. „Toto stanovisko by som prehodnotil vtedy, ak by sa vedenie strany aj napriek svojim sľubom, potrebám Slovenska a vôli voličov zjavne vyjadrenej vo voľbách, rozhodlo vytvoriť vládu so stranou Smer-SD,“ dodal.

Katarína Macháčková je primátorkou Prievidze. V obecných voľbách v novembri 2014 ju ako kandidátku za stranu Sieť na funkciu primátorky podporili strany Smer-SD a SNS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína MacháčkováMiroslav BeblavýRadoslav ProcházkaSimona Petrík