Bugár v liste vysvetľuje rokovania so Smerom a SNS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Predseda Mosta-Híd Béla Bugár napísal členom strany a jej sympatizantom list, v ktorom vysvetľuje, prečo jeho strana rokuje o možnej spolupráci so Smerom a SNS.

List zverejnil aj na sociálnej sieti. Výsledky parlamentných volieb sú podľa neho odrazom sklamania voličov z doterajšieho vývoja na Slovensku.

„Bezbrehé strašenie voličov a neriešenie najpálčivejších otázok súvisiacich so sociálnymi problémami priniesli do parlamentu extrémistické sily a posilnili pseudostrany, ktoré vznikajú a silnejú na pocite nenávisti a burcovania. Toto všetko v období, keď v Európe situácia vrie, keď extrémisti sa v každej krajine posilňujú, keď neďaleko našich hraníc sa bojuje,“ napísal s tým, že ani jeho nepotešili výsledky parlamentných volieb. A to nielen z pohľadu jeho strany.

Most-Híd začal po voľbách rokovanie o stabilnej pravicovej vláde, čím Bugár plnil to, čo sľúbil. „Dokázali sme urobiť hrubú čiaru, o ktorú nás prosili partneri a prehltnúť historické hranice medzi nami a SNS. Dokonca som bol ochotný akceptovať aj politikov, ktorí do tohto procesu vstúpili spolu s pošramotenou povesťou. Všetko preto, aby mohla vzniknúť takáto vláda,“ napísal.

A to podľa neho za situácie, keď už pri úvodných rokovaniach bolo zrejmé, že ani SaS, ani OĽaNO, ani Sieť nemôžu garantovať jednotný postup svojich budúcich klubov v parlamente.

„Stabilitu takejto vlády spochybnil aj sám Richard Sulík, keď hovoril o tom, že je jedno, na aký dlhý čas vznikne. Nádej na vznik akejkoľvek pravicovej vlády, aj nestabilnej, padla v momente, keď SNS oznámilo, že do takejto vlády nepôjde,“ konštatoval Bugár.

Preto Most-Híd vyzval všetky štandardné politické strany – Smer, SNS, SaS a Sieť, aby prehodnotili svoje postoje a začali spolu rokovať, približovať svoje stanoviská. „Keď dokázala onú pomyselnú hrubú čiaru urobiť strana Most-Híd, môžu a mali by aj ostatní. Ak by sa to stalo, vznikla by ústavná väčšina, ktorá môže na dlhú dobu stabilizovať situáciu v krajine,“ napísal Bugár, ktorý tvrdí, že za celú svoju politickú kariéru nebol postavený pred takúto ťažkú situáciu.

„Som presvedčený, že politik musí vedieť prijímať nielen populárne, ale aj správne rozhodnutia. Vedel som, čo nás čaká. A napriek tomu sme sa rozhodli, že sa zúčastníme na rokovaní o zostavení pravicovo-ľavicovej vlády. Preto, lebo otázka dnes nestojí tak, či táto krajina bude mať vládu pravicovú, alebo ľavicovú. Otázka stojí tak, či dokážeme udržať demokratický systém v tejto krajine, či dokážeme udržať proeurópské a proatlantické smerovanie Slovenska. Alebo pripustíme predčasné voľby, ktoré posilnia chaos, extrémistov, nenávisť a nesystémové prvky na našej politickej scéne,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárRichard Sulík