Lídri strán rokovali osem hodín, Fico oznámil výsledok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) počas brífingu po rokovaní strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť o programových prioritách strán na Úrade vlády SR. Bratislava, 14. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Zástupcovia Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a strany Sieť sa zhodli na programových prioritách. Pondelňajšie rokovanie na Úrade vlády SR trvalo vyše osem hodín. Programové priority, na ktorých sa strany dohodli ešte v pondelok večer a v utorok dopoludnia posúdia stranícke orgány jednotlivých strán.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení

Ako informoval predseda Smeru Robert Fico, o 14:00 v utorok bude pokračovať rokovanie vo formáte trojčlenných delegácií. „Definitívne v utorok rozhodneme o programových prioritách, ktoré by boli súčasťou programového vyhlásenia vlády,“ povedal Fico s tým, že v pondelok neriešili žiadne personálne otázky, ani rozdelenie postov. „Riešili sme programové prieniky. Nenašli sme také témy, ktoré by nás rozdeľovali,“ vyhlásil. Fico verí, že v utorok priority schvália a potom pristúpia k diskusii o pomeroch vo vláde a NR SR.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Ak Sieť podpíše koaličnú zmluvu so Smerom, opustia ju Beblavý, Macháčková a Petrík

Predsedovia ostatných strán, Andrej Danko (SNS), Radoslav Procházka (Sieť) ani Béla Bugár (Most-Híd) medzi novinárov neprišli.

Rokovaní o programových prioritách sa zúčastnil aj minister financií Peter Kažimír. Rokovanie trojčlenných delegácií pod vedením predsedov Smeru-SD, SNS, Most-Híd a Sieť inicioval premiér Robert Fico, ktorého prezident Andrej Kiska poveril zostavovaním nového kabinetu. Sieť a Most-Híd prijali pozvánku na rokovanie po tom, čo SNS oznámila, že nevstúpi do koalície s pravicovými stranami.

Ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu so stranou Smer-SD o vytvorení vlády, členstva v strane Sieť sa vzdajú poslanci Miroslav Beblavý, Simona Petrík a Katarína Macháčková. „Koaličné rozhovory k vzniku vlády vedenej Smerom sú podľa nás, predstaviteľov Siete, nielen porušením jasných predvolebných záväzkov, ale aj prísľubov, ktoré sme všetci dali,“ povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bratislave Miroslav Beblavý.

Takto by sa mohli rozdeliť posty

Ak zostane aj v tomto volebnom období pätnásťčlenný kabinet, Smer-SD by mal v ňom nominovať sedem členov vlády, po troch by mali navrhnúť SNS a Most-Híd a dvoch Sieť.

Podľa informácií agentúry SITA trvá Smer-SD na tom, že okrem postu premiéra obsadí aj pozície ministrov vnútra a financií. Na týchto miestach by mali zostať Robert Kaliňák a Peter Kažimír. Smeru by mal pripadnúť aj rezort zahraničia, ktorý by mal viesť súčasný minister Miroslav Lajčák. Marek Maďarič už pred voľbami avizoval, že si vie ťažko predstaviť ďalšie pôsobenie na ministerstve kultúry. Je možné, že obsadí inú funkciu vo vláde alebo v parlamente.

SNS by mal pripadnúť rezort obrany. Národniari majú záujem aj o jeden z ekonomických rezortov. Rovnako aj Most-Híd. Národniari a Most-Híd by si tak mali rozdeliť medzi sebou posty ministrov hospodárstva a dopravy. Strana Bélu Bugára by na tento post nominovala Ivana Švejnu.

Podľa niektorých informácií má SNS záujem o kreslo predsedu parlamentu. Mal by ním byť predseda strany Andrej Danko. Ak by vznikla takáto dohoda, súčasný šéf NR SR Peter Pellegrini by sa mal vrátiť na ministerstvo školstva. V hre o predsedu zákonodarného zboru je aj meno ministra Maďariča. Ak vznikne nová vládna koalícia, okrem predsedu parlamentu by obsadila aj tri kreslá podpredsedov. Jeden podpredseda NR SR by bol z opozície. V skončenom volebnom období mala opozícia dve miesta podpredsedov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaBéla BugárKatarína MacháčkováMarek MaďaričMiroslav BeblavýMiroslav LajčákPeter KažimírPeter PellegriniRadoslav ProcházkaRobert FicoRobert KaliňákSimona Petrík
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSNS Slovenská národná strana