Poslanec Kotlebovej ĽSNS prišiel do parlamentu so zbraňou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novozvolení poslanci parlamentu
Peter Krupa (ĽS-NS) počas prevzatia osvedčenia o zvolení za poslanca Národnej rady SR. Bratislava, 11. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 21. marca (WebNoviny.sk) – Opozičné strany sa v pondelok dohodli na obsadení postov ôsmich predsedov parlamentných výborov, ktoré im prináležia po dohode predsedov všetkých parlamentných strán. Vedenie ďalších 11 výborov obsadia koaličné strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť.

Predseda SaS Richard Sulík informoval, že strany SaS a OĽaNO-NOVA budú mať zhodne predsedov troch parlamentných výborov, a Sme rodina Borisa Kollára bude stáť v čele dvoch výborov. Kollár priznal, že bude kandidovať na post predsedu jedného z výborov. ĽSNS po dohode s opozičnými stranami podľa Sulíka nebude mať žiadneho predsedu výboru, opozícia na oplátku ĽSNS pustí viac podpredsedníckych kresiel vo výboroch.

Poslanec odovzdal zbraň na vrátnici

Opozičné strany pri rozdelení postov vo výboroch podľa Sulíka rešpektovali výsledky volieb, opoziční poslanci budú rovnomerne zastúpení vo všetkých výboroch podľa toho, ako im prináleží z volebných výsledkov. „My sme mali jednu prioritu, a to zahraničný výbor, a tam sme získali podpredsednícke miesto, tak sme spokojní,“ povedal predseda ĽSNS Marian Kotleba. Celkovo ĽSNS podľa jeho slov obsadí podpredsednícke miesta v šiestich výboroch.

Sulík nekonkretizoval, aké predsednícke miesta vo výboroch pripadli tej-ktorej opozičnej strane, mená opozičných predsedov výborov aj rozdelenie chcú oznámiť v utorok. Poslanec NR SR za ĽSNS Peter Krupa, ktorý prišiel do národnej rady s Marianom Kotlebom, mal pri sebe zbraň, ktorú pri vstupe odovzdal na vrátnici.

Opozičné strany by mali obsadiť posty predsedov hospodárskeho výboru, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií štátnych funkcionárov a šéfa osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Kaliňák je z Krupu šokovaný

Minister vnútra Robert Kaliňák je šokovaný, že novozvolený poslanec NR SR za ĽSNS Peter Krupa priniesol zbraň do parlamentu. Ako povedal novinárom, je prekvapený. „Nepredpokladám, že mal obavu o zodpovednosť. Je neakceptovateľné, aby to takto fungovalo,“ vyhlásil s tým, že v rokovacej miestnosti je nosenie zbrane prísne zakázané. „Nové vedenie bude mať veľa práce, aby odučilo ľudí prinášať do parlamentu zbrane,“ dodal. Podľa neho nosenie zbrane vyvoláva mnoho otáznikov aj nad ochranou parlamentu. „Keby museli poslanci chodiť cez bezpečnostné rámy, bol by problém. Kultúra musí prísť zvnútra, ak nepríde, budú musieť prísť opatrenia,“ dodal.

Prezident Andrej Kiska by mal podľa vedenia strany Sloboda a Solidarita odmietnuť nomináciu Roberta Kaliňáka na post ministra vnútra. Ak ho napriek tomu Robert Fico navrhne do tejto funkcie, strana SaS uvíta, ak prezident požiada dezignovaného premiéra o iný personálny návrh. Kaliňák na to reagoval tým, že dôveru mu vyjadrili voliči. Upozornil, že mal druhý najvyšší počet preferenčných hlasov zo všetkých novozvolených poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMarian KotlebaPeter KrupaRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky