Pozrite si nových poslancov, v parlamente zložili sľub

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ustanovujúca schôdza parlamentu: Poslanci zložili aj sľub
Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze NR SR pre VII. volebné obdobie. Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. marca (WebNoviny.sk) – Poslanci v stredu na ustanovujúcej schôdzi zložili poslanecký sľub. Ako prvý zložil sľub do rúk podpredsedníčky NR SR Jany Laššákovej končiaci predseda parlamentu Peter Pellegrini a následne do rúk Pellegriniho zložila sľub Laššáková, nasledovali ďalší podpredsedovia parlamentu Miroslav Číž a Erika Jurinová. Po vedení národnej rady skladali sľub členovia vlády, ktorí boli zvolení za poslancov a potom samotní zákonodarcovia. Poslanec Ondrej Dostál (SaS ) a Viera Dubačová (OĽaNO) prišli do parlamentu s odznakom židovskej hviezdy na hrudi.

Poslanecký sľub znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života„. Sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu SR a povie „sľubujem“. Zloženie sľubu potvrdí poslanec podpisom. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu.

Obrazom: Ustanovujúca schôdza parlamentu – poslanci zložili sľub

Novozvolená poslankyňa NR SR Silvia Petruchová (OĽaNO-NOVA), ktorá je na vozíčku, sa počas ustanovujúcej schôdze v parlamente so žiadnym väčším problémom nestretla. Ako povedala novinárom, „nejaký väčší problém som nemala, až na presuny a zmanažovanie si času či koordináciu s asistentom, ktorého mi robí môj otec“.

Podľa Veroniky Remišovej zo strany OĽaNO – NOVA chceli takýto parlament ľudia, a tak ho rešpektuje a bude podľa toho aj pristupovať ku svojim kolegom, ktorí okolo nej sedia. „Strach však nemám, no prekvapilo ma, že niektorí sa cítia ohrození, keď si musia so sebou priniesť zbraň,“ povedala s tým, že ona sa cíti v parlamente bezpečne. Do národnej rady dnes prišla na bicykli, pričom autom chodiť neplánuje. „Budem rada, keď sa pripoja aj iní poslanci,“ doplnila.

Poslankyňa za stranu Sme rodina – Boris Kollár Martina Šimkovičová vníma situáciu zatiaľ bezproblémovo. „Zatiaľ sme len na začiatku, no v sále bolo veľmi dusno, čo sa vzduchu týka,“ povedala. Na otázku, aké dusno očakáva v parlamente aj naďalej, uviedla, že „vzhľadom na zloženie vlády to bude pestré, asi sa máme na čo tešiť“. Šimkovičová bude podpredsedníčkou výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Zatiaľ však nemá jasno v tom, čomu konkrétne sa bude v tomto výbore venovať. „Musím sa tomu začať podrobnejšie venovať, určite je čomu,“ poznamenala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris KollárErika JurinováMartina ŠimkovičováMiroslav ČížOndrej DostálPeter PellegriniViera Dubačová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky