Nová koalícia je pre verejnosť neprijateľná, ukázal prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Zľava: Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka, predseda strany Most-Híd Béla Bugár, predseda strany SNS Andrej Danko a predseda strany Smer-SD a predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej besedy v rámci druhého dňa rokovaní trojčlenných delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť k programovým prioritám strán na Úrade vlády SR. Bratislava, 15. marec 2016. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Novovzniknutá vládna koalícia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť je pre verejnosť neprijateľná. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý robila v dňoch 11. až 16. marca na vzorke 1 023 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Respondenti mali odpovedať na otázku: „Veľa sa teraz diskutuje o tom, ktoré politické strany vytvoria budúcu vládu. Do akej miery je pre vás osobne prijateľné alebo neprijateľné, keby vládu vytvorili nasledujúce politické strany? Vyjadrite sa, prosím, ku každej z uvedených možností!“

Za neprijateľnú označilo novú koalíciu 47 percent opýtaných, pričom skôr neprijateľná je pre 24 percent a úplne neprijateľná pre 23 percent respondentov. Naopak, prijateľná je pre 39 percent opýtaných, pričom pre 29 percent je skôr prijateľná a pre 10 percent úplne prijateľná. Na otázku nevedelo odpovedať 14 percent opýtaných.

Rovnako neprijateľná je však pre verejnosť aj potenciálna pravicová koalícia zložená zo strán SaS, OĽaNO – NOVA, SNS, Most-Híd a Sieť s podporou hnutia Sme rodina – Boris Kollár. Za skôr alebo úplne neprijateľnú túto koalíciu označilo 48 percent respondentov. Pre 38 percent opýtaných je táto koalícia skôr alebo úplne prijateľná. Na otázku v tomto prípade nevedelo odpovedať 13 percent respondentov.

Nová vládna koalícia je podľa prieskumu najprijateľnejšia pre voličov strany Smer-SD, a to pre 85 percent týchto voličov. Neprijateľná je pre 11 percent voličov tejto strany a 3 percentá sa nevedeli vyjadriť. Koalíciu podporuje aj väčšina voličov SNS, konkrétne 60 percent. Neprijateľná je pre 29 percent voličov strany a 12 percent nevedelo na otázku odpovedať.

Naopak, pre voličov zvyšných dvoch koaličných strán Most-Híd a Sieť je koalícia neprijateľná. Vyjadrilo sa tak 47 percent voličov Mostu a 45 percent voličov Siete. Koalícia je prijateľná pre 39 percent voličov Mosta-Híd a 36 percent voličov Siete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris Kollár