Danko je predsedom parlamentu, Kotlebov návrh neprešiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Zľava: Novozvolený predseda parlamentu Andrej Danko a poslankyňa NR SR Jana Laššáková počas ustanovujúcej schôdze NR SR - VII. volebného obdobia. Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. marca (WebNoviny.sk) – Novým predsedom parlamentu sa stal predseda Slovenskej národnej rady (SNS) Andrej Danko. Danka v tajných voľbách na ustanovujúcej schôdzi národnej rady podporilo 112 zo 146 prítomných poslancov, 26 bolo proti a osem sa zdržalo. Danko a jeho strana sú členom novej vládnej štvorkoalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. SNS v parlamentných voľbách 5. marca získala 8,6 percenta hlasov voličov a v národnej rade ju zastupuje 15 poslancov.

„Dovoľte mi, aby som sa s plnou pokorou poďakoval. Cítim zodpovednosť, ktorá ma čaká pri plnení tejto funkcie,“ povedal po zvolení Danko. Novozvolený predseda národnej rady odmieta presadzovanie xenofóbie a rasizmu. Aj po teroristických útokoch v Bruseli si uvedomil, aké nebezpečné je používanie zbraní a že problémy sa nemôžu riešiť násilím.

Obrazom: Ustanovujúca schôdza parlamentu – poslanci zložili sľub

Danko poďakoval za dôveru

Civilizované národy od barbarov odlišuje podľa predsedu parlamentu to, že dokázali zložiť zbrane a v parlamente rozhodovalo slovo, ako napríklad v Starom Ríme.

„Medzi nami v Národnej rade SR by mali znieť len slová, nemala by tam byť exhibícia, jediným prostriedkom, nástrojom či zbraňou by malo byť len slovo,“ konštatoval Danko. Za základ považuje, aby aktuálna politika bola v súlade s ľudskými právami. „Slovom môžete pomôcť, môžete ublížiť, ale mali by sme dostať tie najlepšie slová do zákonov, ktoré budú pomáhať ľuďom a postihovať tých, ktorí zákony porušujú,“ upozornil nový predseda parlamentu.

Za tri najsilnejšie slová v živote považuje Danko slová: ďakujem, prepáčte a prosím, a rád a často ich používa. „Ďakujem za dôveru, ktorou ste mi umožniť stať sa predsedom Národnej rady SR. Prepáčte mi, ak som sa v rámci politického boja niekoho dotkol, aj vy si prepáčte medzi sebou. Prosím vás všetkých, aby sme to, čo nás rozdeľuje, prekonali v mene ľudí, ktorí sa pretĺkajú každodenným životom, aby sme im dokázali pomôcť,“ uzavrel Danko.

Podpredsedovia parlamentu ostanú štyria

Podpredsedami parlamentu budú Martin Glváč (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Hrnčiar (Sieť) a Lucia Nicholsonová (SaS). Glváč v tajných voľbách získal podporu 117 zo 150 prítomných poslancov, za Bugára hlasovalo 114 zákonodarcov, Hrnčiara volilo 110 a Nicholsonovú podporilo 105 poslancov. Na zvolenie podpredsedu Národnej rady SR treba nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov.

Pred hlasovaním neprešiel návrh poslanca Mariana Kotleba za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS), ktorý chcel ich počet znížiť na troch. „V predvolebnom čase zaznievali od opozičných aj koaličných strán vyjadrenia o potrebe zoštíhlenia štátu. O potrebe vybudovania efektívneho štátu, ktorý bude menej míňať na seba a viac sa bude zaoberať problémami ľudí. Je to myšlienka, ktorá nás všetkých spája,“ povedal v parlamentnej

Marianovi Kotlebovi poslanci z koalície i opozície pripomenuli, že na rokovaniach o rozdeľovaní postov v národnej rade súhlasil s tým, aby boli podpredsedovia štyria. „Boli dohodnuté podmienky práce. Je elementárna slušnosť ctiť dohody,“ zdôraznil poslanec za SaS Martin Poliačik. Tiež upozornil, že podpredsedovia NR SR mávajú v čase, keď sú niekoľkodňové schôdze, ktoré sa naťahujú až do noci, veľa práce. „Musia sa striedať v záujme zachovania kontinuity,“ doplnil.

Návrh ĽSNS na zníženie počtu podpredsedov parlamentu podporilo 16 poslancov. Okrem členov poslaneckého klubu ĽSNS aj Zuzana Šebová a Martina Šimkovičová zo strany Sme rodina – Boris Kollár.

Najsilnejší poslanecký klub má vládny Smer

Politické strany v parlamente na ustanovujúcej schôdzi vytvorili aj poslanecké kluby. Najsilnejší poslanecký klub má vládny Smer-SD so 49 poslancami, predsedom klubu je Martin Glváč.

Opozičnú SaS zastúpi 21 zákonodarcov, predsedom klubu je Martin Poliačik, OĽaNO-NOVA má 19 poslancov, predsedom klubu je Richard Vašečka, klub SNS má 15 členov, predsedom klubu je Tibor Bernaťák, ĽSNS získala 14 mandátov, predsedom klubu je Marian Kotleba. Sme rodina v národnej rade zastupuje 11 zákonodarcov, predsedom klubu sa stal Boris Kollár, Most-Híd má 10 poslancov, predsedom klubu je Gábor Gál.

Vládnu Sieť zastupuje sedem poslancov, čo nestačí na vytvorenie poslaneckého klubu. Po prvýkrát v histórii sa stalo, že strana, ktorá sa dostala do parlamentu, sa rozpadla pred ustanovujúcou schôdzou, takže nemohla vytvoriť poslanecký klub.

Keďže zo strany Sieť odišli traja poslanci – Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík, z pôvodných desiatich mandátov zostalo strane Radoslava Procházku sedem zákonodarcov. Pre Sieť to znamená, že jej poslanci budú pôsobiť ako nezaradení, pretože na vytvorenie poslaneckého klubu nemá strana potrebný počet osem členov.

Vládny Most-Híd z pôvodnej jedenástky stratil Zsolta Simona, parlament tak hneď na prvej schôdzi má spolu 11 nezaradených poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej HrnčiarBéla BugárBoris KollárKatarína MacháčkováLucia NicholsonováMarian KotlebaMartin GlváčMartin PoliačikMartina ŠimkovičováMiroslav BeblavýRichard VašečkaTibor BernaťákZuzana Šebová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky