Zvolili predsedov 19 výborov, opozícia hovorí o mečiarizme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ustanovujúca schôdza parlamentu: Poslanci zložili aj sľub
Daniel Lipšic za stranu OĽaNO-Nova skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze NR SR. 23. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. marca (WebNoviny.sk) – Poslanci na prvej schôdzi parlamentu zvolili predsedov 19 výborov Národnej rady SR. Vládna štvorkoalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť má predsedov 11 výborov, opozícia šéfuje ôsmim.

Smer-SD získal šesť predsedníckych postov vo výboroch NR SR. Mandátový a imunitný výbor povedie Richard Raši, vo výbore pre európske záležitosti zostal šéfom Ľuboš Blaha, rovnako staronového predsedu má aj ústavnoprávny výbor – Róberta Madeja a výbor pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka. Výbor pre rozpočet a financie povedie Ladislav Kamenický, výboru pre školstvo bude predsedať Ľubomír Petrák.

Strana Most-Híd nominovala dvoch predsedov parlamentných výborov. Predsedom zahraničného výboru NR SR sa stal František Šebej, ktorý výbor viedol aj v uplynulom volebnom období. Výboru pre pôdohospodárstvo bude šéfovať Gabriel Csicsai, ktorý do NR SR nastúpil ako náhradník za Luciu Žitňanskú.

SNS má dvoch šéfov výborov, za predsedu brannobezpečnostného výboru zvolili poslanci Antona Hrnka, zdravotnícky výbor povedie Štefan Zelník.

Sieť obsadila predsednícky post v sociálnom výbore, na čele ktorého stojí Alena Bašistová.

Opozičná SaS získala tri predsednícke posty, výbor pre hospodárske záležitosti bude viesť Jana Kiššová, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti NBÚ Ľubomír Galko a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik.

OĽaNO-NOVA obsadí tiež tri predsednícke funkcie, výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny povedie Erika Jurinová, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS Daniel Lipšic a na čele osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva je Richard Vašečka.

Hnutie Sme rodina má dvoch šéfov výborov, Boris Kollár povedie parlamentný výbor pre verejnú správu, Milan Krajniak sa stal predsedom výboru pre preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

ĽSNS po dohode s opozičnými stranami nebude stáť v čele žiadneho výboru.

Schôdza sa hlasovaním o predsedoch výborov skončila. Poslanci sa najbližšie zídu na schôdzi, na ktorej budú hlasovať o programovom vyhlásení novej vlády.

Obrazom: Ustanovujúca schôdza parlamentu – poslanci zložili sľub

Koalícia nerešpektuje pomery v parlamente

Vládna koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podľa poslanca za OĽaNO-NOVA Daniela Lipšica pri zložení parlamentných výborov nerešpektuje rozloženie síl v Národnej rade SR.

Lipšic ako príklad spomenul brannobezpečnostný výbor, ktorý považuje za kľúčový pri riešení káuz a korupčného konania.

V predchádzajúcom volebnom období, keď mal vládny Smer-SD v parlamente podporu 83 poslancov, bolo zloženie brannobezpečnostného výboru v pomere 7:6 medzi koaličnými a opozičnými poslancami. Teraz má nová štvorkoalícia nižšiu podporu, a to 81 zákonodarcov, ale zloženie brannobezpečnostného výboru by malo byť 7:5 medzi koalíciou a opozíciou.

Návrat do dôb mečiarizmu

Táto super väčšina pre koalíciu v brannobezpečnostnom výbore nezodpovedá pomerom síl v pléne národnej rady. Považujem to za neakceptovateľné a za návrat do dôb mečiarizmu,“ povedal v pléne Lipšic.

Poslancom navrhol, aby brannobezpečnostný výbor pôsobil ako predtým, teda so siedmimi vládnymi a šiestimi opozičnými poslancami. Podľa Lipšicovho návrhu by mal poslanec za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel posilniť brannobezpečnostný výbor, súčasne by odišiel z výboru pre verejnú správu. Lipšicovmu návrhu vyjadril podporu poslanec za SaS Ľubomír Galko či poslanec za OĽaNO Igor Matovič.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý plénu predniesol žiadosť, aby ho preradili zo zahraničného výboru do výboru pre financie a rozpočet. Beblavý argumentoval, že chce pracovať v oblasti, ktorej sa dlhodobo venuje. S podporou v pléne postupne oslovil viacerých parlamentných kolegov, s ktorými v minulosti spolupracoval.

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Sieť) pripomenul, že Sieť nechcela rozhodovať o zaradení troch poslancov – Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej a Simony Petrík do výborov, keďže títo vystúpili zo strany. Predseda parlamentu Peter Pellegrini podľa Hrnčiara však konštatoval, že do parlamentu sa dostali za stranu Sieť a tak o ich zaradení musí rozhodnúť strana Sieť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena BašistováAndrej HrnčiarBoris KollárDaniel LipšicErika JurinováFrantišek ŠebejGábor GrendelGabriel CsicsaiIgor MatovičJana KiššováĽubomír GalkoĽubomír PetrákĽuboš BlahaMartin PoliačikMilan KrajniakMiroslav BeblavýPeter PellegriniRichard RašiRichard VašečkaŠtefan Zelník
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky