Prezident Kiska vymenoval vládu, Fico je tretíkrát premiérom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Kiska vymenoval novú vládu
Sprava: Prezident SR Andrej Kiska a predseda vlády SR Robert Fico počas podania demisie vlády SR do rúk prezidenta SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 23. marca (WebNoviny.sk) – Robert Fico je od stredy tretíkrát premiérom. Potom, čo prezidentovi Andrejovi Kiskovi odovzdal demisiu vlády, na čele ktorej stál od roku 2012, ho hlava štátu opätovne vymenovala za premiéra.

Fico bude tentokrát stáť na čele koaličnej vlády. Po štyroch rokoch jednofarebnej vlády Smeru-SD bude stáť na čele vlády zloženej zo Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete.

Obrazom: Prezident Kiska vymenoval novú vládu

Prezident Andrej Kiska vymenoval aj ministrov novej koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. Podľa koaličných dohôd patrí osem postov víťaznej strane Smer-SD, tri posty v kabinete patria Slovenskej národnej strane, dve kreslá Mostu-Híd a jedno pripadlo strane Sieť.

Myslíte si, že nová Ficova vláda bude vládnuť celé štyri roky?

Vo funkcii ministra vnútra ostáva Robert Kaliňák, ktorý je zároveň podpredsedom vlády SR, ministrom financií sa opätovne stal Peter Kažimír, post ministra zahraničných vecí aj tentokrát pripadol Miroslavovi Lajčákovi.

Ministrom práce sa stal opäť Ján Richter a ministrom kultúry ostal Marek Maďarič. Doterajší minister životného prostredia Peter Žiga si presadol na stoličku ministra hospodárstva.

Funkcia podpredsedu vlády pre investície pripadla doterajšiemu šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Rezortu zdravotníctva, ktorý pripadol Smeru-SD, šéfuje Tomáš Drucker.

Druhá najsilnejšia koaličná strana SNS má vo vláde ministra obrany, doterajšieho zástupcu náčelníka generálneho štábu, Petra Gajdoša. Ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa stala bývalá generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Matečná a rezort školstva povedie profesor Peter Plavčan. Most-Híd vo vláde zastúpi ako podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a minister životného prostredia László Solymos. Sieť má v kabinete jedného zástupcu. Ministrom dopravy je Roman Brecely.

Fico: Súčasná vláda je vládou historického kompromisu

Súčasná koaličná vláda je vládou historického kompromisu, vyhlásil po jej menovaní staronový premiér Robert Fico. Na adresu koaličných partnerov – strán SNS, Most-Híd a SNS uviedol, že si váži koaličných partnerov za to, že zobrali múdrosť do vlastných rúk a rozhodli sa ich cestou stabilnej koaličnej vlády. Predstaviteľom koaličných strán poďakoval za atmosféru spolupráce a kompromisov.

Obrazom: Ustanovujúca schôdza parlamentu – poslanci zložili sľub

Keď sa pozrieme na udalosti včerajšieho dňa, všetci pochopíme, že Slovensko potrebuje predovšetkým stabilnú vládu, ktorá je schopná reagovať tak na výzvy domáce, ako aj na výzvy vonkajšie,“ povedal Fico v súvislosti s utorňajšími teroristickými útokmi v Bruseli.

Premiér zdôraznil, že lídri koaličných strán sa veľmi rýchlo dohodli na programových prioritách. „Sú to priority, ktoré hovoria nielen o tom, čo Slovensko potrebuje, ale aj o tom, čo označili ľudia vo voľbách za najpodstatnejšie,“ skonštatoval predseda vlády. Verí, že ak tieto programové priority naplnia, tak ľudia to osobitne ocenia.

Prezident bude slušným, nezávislým a vecným kritikom

Prezident v príhovore po menovaní vlády zdôraznil, že zodpovednosť za vládu a ministerstvá preberajú po voľbách, po ktorých je jasné, že potrebujeme zvýšiť dôveru ľudí v demokratický politický systém. Ste vládou, ktorá musí dosiahnuť výrazne výsledky vo viacerých oblastiach. Iná kratšia cesta k tomu, aby sa ľudia prestali pozerať po extrémnych riešeniach neexistuje, vyhlásil Kiska.

Ako dodala hlava štátu, vo vláde sa spojili viacerí bývalí politickí súperi a v mene tohto spojenia museli urobiť mnoho kompromisov. V demokratických krajinách to nie je nič výnimočné. „Netreba si zakrývať oči pred tým, že časť občanov na toto spojenie reagovala s emóciou a nedôverou,“ zdôraznil Kiska.

Na členov vlády sa obrátil s tým, že teraz sa stali vládou všetkých občanov, vrátane tých, ktorí ich odmietajú. Prezident si želá, aby opadli emócie a jediné, čo ľudí dokáže podľa hlavy štátu presvedčiť, bude práca, ktorá po vláde zostane. Novému kabinetu Kiska prisľúbil, že je pripravený podporiť všetky jeho dobré návrhy. Na druhej strane dodal, že ak to bude treba, bude slušným, nezávislým a vecným kritikom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaGabriela MatečnáJán RichterLászló SólymosLucia ŽitňanskáMarek MaďaričPeter KažimírPeter PlavčanPeter ŽigaRobert FicoRobert KaliňákRoman BrecelyTomáš Drucker
Firmy a inštitúcie Vláda SR