Pozrite si životopisy ministrov a premiéra Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Kiska vymenoval novú vládu
Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) počas príhovoru v rámci vymenovania členov novej vlády SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský
Obrazom: Prezident Kiska vymenoval novú vládu

Obrazom: Ustanovujúca schôdza parlamentu – poslanci zložili sľub

ŽIVOTOPISY NOVÝCH MINISTROV A PREMIÉRA ROBERTA FICA

Predseda vlády Robert Fico

Doc. JUDr. Robert Fico, CSc. sa narodil 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR. V rokoch 1994-2000 zastupoval Slovenskú republiku v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva.

Robert Fico bol od roku 1992 poslancom Národnej rady (NR) SR, v rokoch 1994-2005 pôsobil ako člen stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. V rokoch 2002-2004 zastával miesto pozorovateľa NR SR v Európskom parlamente.

Od roku 1999 je Robert Fico predsedom ľavicovej politickej strany Smer, ktorú založil a ktorá sa v roku 2004 zjednotila s niektorými ľavicovými stranami a vytvorila stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Po parlamentných voľbách 2002, v ktorých získala strana Smer 13,6 percenta voličských hlasov, ostala v opozícii a Robert Fico bol poslancom.

V parlamentných voľbách v roku 2006 Smer-SD zvíťazil s 29,14 percenta hlasov voličov a vytvoril vládu so zástupcami SNS a ĽS-HZDS, ktorej predsedom sa stal Robert Fico. V roku 2010 vyhral Smer-SD parlamentné voľby so ziskom 34,79 percenta hlasov voličov, no nezostavil vládu a Robert Fico sa stal podpredsedom NR SR.

Predčasné parlamentné voľby znamenali pre stranu Smer-SD a jej predsedu Roberta Fica absolútne víťazstvo. Strana získala 44,41 percenta hlasov voličov, čo jej umožnilo vytvoriť „jednofarebnú“ vládu.

Na jar 2014 sa Robert Fico uchádzal o post prezidenta Slovenskej republiky, vo voľbe však neuspel. Postúpil síce do druhého kola, v tom ho však porazil Andrej Kiska. Andrej Kiska získal 59,38 percenta odovzdaných hlasov voličov a Robert Fico 40,61 percenta. Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Robert Fico zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák

JUDr. Robert Kaliňák sa narodil 11. mája 1971 v Bratislave. Po vyštudovaní Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa od roku 1995 do roku 2002 venoval advokátskej praxi.

Robert Kaliňák sa ako člen strany Smer stal po parlamentných voľbách v roku 2002 poslancom Národnej rady (NR) SR, kde pôsobil ako predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu. V roku 2003 sa stal podpredsedom strany Smer. V roku 2005 bol zvolený za poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Po parlamentných voľbách v roku 2006, keď vznikla prvá vláda Roberta Fica, zastával Robert Kaliňák funkciu ministra vnútra. Po parlamentných voľbách 2010 bol zvolený za poslanca NR SR, kde pôsobil ako predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD a stal sa ministrom vnútra SR v druhej vláde Roberta Fica.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Robert Kaliňák zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská

Doc. JUDr. Lucia Žitňanská, PhD., sa narodila 3. júna 1964 v Bratislave. Po ukončení štúdií na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave roku 1987 pracovala ako podniková právnička, neskôr ako odborná pracovníčka na Protimonopolnom úrade SR.

Od roku 1992 pôsobila ako pedagóg na Právnickej fakulte UK v Bratislave, v roku 2001 získala titul docent v odbore obchodné právo a v roku 2002 bola zapísaná do zoznamu advokátov Slovenskej advokátskej komory. V októbri 2002 sa stala štátnou tajomníčkou na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR. Do tejto funkcie ju nominovalo KDH ako nestraníčku. Od februára do júna 2006 bola ministerkou spravodlivosti SR vo vláde Mikuláša Dzurindu, nahradila Daniela Lipšica (KDH), ktorý podal demisiu.

V roku 2006 bola za SDKÚ-DS zvolená za poslankyňu NR SR, bola podpredsedníčkou Mandátového a imunitného výboru a členkou Ústavnoprávneho výboru NR SR. Do SDKÚ-DS vstúpila v marci 2007. V parlamentných voľbách 2010 bola opätovne zvolená za poslankyňu NR SR za SDKÚ-DS a stala sa ministerkou spravodlivosti SR vo vláde Ivety Radičovej. V parlamentných voľbách 2012 bola zvolená za poslankyňu za stranu SDKÚ-DS, v NR SR bola členkou ústavnoprávneho výboru.

V decembri 2013 poslanci NR SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová ohlásili odchod z tejto politickej strany. Podľa Lucie Žitňanskej bola dôvodom na odchod zo strany nejasnosť postojov strany, strata obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia a riešiť situáciu. Na jar 2014 sa rozhodla Lucia Žitňanská vstúpiť do strany Most-Híd a v máji 2014 sa stala podpredsedníčkou tejto strany.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bola Lucia Žitňanská zvolená za poslankyňu za stranu Most-Híd.

Podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini

Ing. Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Odbor Financie, bankovníctvo a investovanie študoval na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Technickej univerzite (TU) v Košiciach.

Člen strany Smer-SD, v rokoch 2002-2006 bol asistentom poslanca NR SR a v rokoch 2006-2012 poslancom NR SR. V rokoch 2006-2010 bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR. Na mimoriadnom sneme strany Smer-SD 28. júna 2014 sa stal Peter Pellegrini jej novým podpredsedom.

Od 3. júla 2014 bol Peter Pellegrini ministrom školstva SR. Stalo sa tak po tom, ako podal demisiu šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič. V novembri 2014 sa stal predsedom NR SR, keď vystriedal Pavla Pašku, ktorý odstúpil pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Peter Pellegrini zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná

Ing. Gabriela Matečná sa narodila 28. novembra 1964. Vzdelanie, ktoré získala na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde vyštudovala fytotechnický odbor, si doplnila štúdiom v Komisii Európskej únie – Rozvoj poradenských služieb na podporu rozvoja primárnej poľnohospodárskej produkcie.

Pracovala vo Výskumnom ústave agroekológie v Michalovciach a v ďalších spoločnostiach, v ktorých sa zaoberala projektmi pre poľnohospodárske podniky. Bola tiež súkromným poradcom v tejto oblasti. V rokoch 2004 – 2007 pracovala v Pôdohospodárskej platobnej agentúre a v ďalšom období bola nezávislým poradcom. Na Slovenskom pozemkovom fonde pracovala Gabriela Matečná v roku 2008 ako vedúca odboru prevodu a prenájmu a od marca 2010 tu bola vedúcou referátu tvorby cien a verifikácie.

Od apríla 2012 je Gabriela Matečná generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan

Prof. Doc. Ing. Peter Plavčan CSc. sa narodil 22. júna 1960. Vyštudoval odbor automatizované systémy riadenia na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave a vzdelanie si doplnil štúdiom pedagogiky na Univerzite Komenského v Bratislave, ekonomiky a riadenia podnikov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a technológie vzdelávania na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Profesionálnu kariéru začínal v Ústave informácií a prognóz školstva v Bratislave, kde bol výskumným pracovníkom. Na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR sa zaoberal riadením vysokého školstva, bol generálnym riaditeľom sekcie vysokých škôl. Od roku 2014 je na MŠVVŠ SR generálnym riaditeľom sekcie vysokých škôl, vedy a výskumu.

Peter Plavčan má skúsenosti v medzinárodných inštitúciách, ktoré sa zaoberajú vzdelávaním. Bol členom Vzdelávacieho výboru Európskej komisie i ďalších výborov.

Minister obrany Peter Gajdoš

Generálporučík Ing. Peter Gajdoš sa narodil 9. apríla 1959 v Nitre. Po absolvovaní Vojenského gymnázia SNP v Banskej Bystrici študoval na Vojenskej vysokej škole pozemného vojska gen. L. Svobodu vo Vyškove a vzdelanie si dopĺňal na štúdiách v Moskve, Toronte, Holandsku, Nemecku i vo Veľkej Británii.

Profesionálnu kariéru začínal Peter Gajdoš v 8. mechanizovanom pluku v Bratislave, v rokoch 1992-1995 bol veliteľom 10. tankového pluku v Martine. Na Ministerstve obrany (MO) SR bol Peter Gajdoš v rokoch 1995-2000 postupne osobným tajomníkom ministra, riaditeľom protokolu ministra a vedúcim starším dôstojníkom – inšpektorom Slovenského verifikačného centra MO SR.

V rokoch 2000-2002 bol Peter Gajdoš náčelníkom kancelárie Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR, v rokoch 2003-2005 náčelníkom štábu operácií a výcviku GŠ OS SR a v rokoch 2005-2010 zástupcom náčelníka GŠ OS SR. Vojenským predstaviteľom pri Vojenskom výbore NATO v Bruseli bol Peter Gajdoš od roku 2010 do roku 2013, keď sa stal 1. zástupcom náčelníka GŠ OS SR.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely

Ing. Roman Brecely, MBA, sa narodil 26. júla 1966. Absolvent Slovenskej technickej univerzity Bratislava a tiež City University v americkom meste Seattle, začínal profesionálnu kariéru v spoločnosti Slovnaft, a.s. ako manažér nákupu a marketingu.

V rokoch 1994-1996 bol manažérom v reklamnej agentúre DORLAND/BMA a tiež externým prednášajúcim v City University v Bratislave. Ďalšie dva roky pracoval ako riaditeľ marketingu a konateľ HILTI ČR, s.r.o., v rokoch 1998-2008 bol riaditeľom spoločnosti a podpredsedom predstavenstva v Smurfit Kappa Obaly Štúrovo, a.s. a v roku 2009, v mesiacoch január až júl generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva spoločnosti Grotto, a.s.

Roman Brecely pracoval v rokoch 2009 – 2014 v riadiacich funkciách v spoločnosti ČEZ, a.s. Od roku 2014 bol samostatne zárobkovo činnou osobou, poskytoval služby v oblasti energetiky a výstavby.

Od roku 2014 spolupracuje Roman Brecely so stranou Sieť, kde je vedúcim pracovnej skupiny Energetika.

Minister životného prostredia László Solymos

Ing. László Solymos sa narodil 16. novembra 1968 v Bratislave. Po ukončení základnej školy a gymnázia na Dunajskej ulici v Bratislave študoval na strojníckej fakulte SVŠT v Bratislave.

Bol predsedom okresnej organizácie SMK v Bratislave a členom jej Republikovej rady. V roku 2009 spoluzakladal stranu Most-Híd a stal sa členom jej Republikového predsedníctva. Od roku 2010 bol poslancom NR SR za Most-Híd a predsedom poslaneckého klubu tejto strany.

V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Most-Híd a opäť vykonával funkciu šéfa poslaneckého klubu. V septembri 2012 sa stal podpredsedom strany Most-Híd.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol László Solymos zvolený za poslanca za stranu Most-Híd.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker

JUDr. Ing. Tomáš Drucker sa narodil 20. júla 1978 v Bratislave. Na Slovenskej technickej univerzite vyštudoval aplikovanú informatiku a automatizáciu v priemysle a tiež je absolventom Právnickej fakulty na Trnavskej univerzite.

Tomáš Drucker pracoval v rokoch 1997-2002 v spoločnosti Gratex International, a.s. Ďalšie dva roky bol konzultantom v spoločnosti Compuware Austria GmbH, v rokoch 2004-2012 pracoval v spoločnosti IQUAP, a.s. a ďalšie dva roky bol predsedom dozornej rady v spoločnosti JAVYS, a.s. Podpredsedom predstavenstva v 1. župnej, a.s. bol v rokoch 2010-2014.

Od roku 2012 je Tomáš Drucker generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Slovenskej pošty, a.s.

Minister hospodárstva Peter Žiga

Ing. Peter Žiga, PHD. sa narodil 27. júla 1972 v Košiciach. Študoval v Košiciach na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity Bratislava a po jej ukončení bol zástupcom a konateľom rôznych spoločností na Slovensku i v zahraničí. Pôsobil aj vo Všeobecnej a úverovej banke (VÚB) a v Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Člen strany Smer-SD, predseda jej krajskej organizácie v Košiciach, bol v roku 2006 zvolený za poslanca Národnej rady (NR) SR a stal sa štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. V roku 2010 bol opäť zvolený za poslanca NR SR, kde pôsobil ako predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD a stal sa ministrom životného prostredia v druhej vláde Roberta Fica.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Peter Žiga zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Minister kultúry Marek Maďarič

Mgr. Marek Maďarič sa narodil 23. marca 1966 v Bratislave. V roku 1989 ukončil štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Niekoľko rokov pôsobil ako dramaturg a šéfredaktor v Slovenskej televízií (STV) a v rokoch 2002-2004 zastával funkciu podpredsedu Rady STV.

V rokoch 2000-2002 a 2004-2006 bol vedúcim mediálneho a tlačového oddelenia strany Smer-SD a od roku 2006 je podpredsedom strany.

Od parlamentných volieb v roku 2002 bol Marek Maďarič asistentom poslanca Národnej rady (NR) SR a venoval sa podnikateľským aktivitám v oblasti mediálneho poradenstva. Po parlamentných voľbách do NR SR v roku 2006 sa stal v prvej vláde Roberta Fica ministrom kultúry. Túto funkciu vykonával do júla 2010, keď sa stal poslancom NR SR. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD a stal sa opäť ministrom kultúry v druhej vláde Roberta Fica.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Marek Maďarič zvolený za poslanca za stranu Smer-SD. Marek Maďarič je autorom viacerých realizovaných televíznych scenárov a rozhlasových hier.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter

JUDr. Ján Richter sa narodil 5. októbra 1956 v Zlatých Moravciach. Po vyštudovaní Strojníckeho inštitútu a Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici si rozšíril vzdelanie na rôznych školeniach v zahraničí. Zamestnaný bol v podniku Calex Zlaté Moravce a v Združených službách v Mojmírovciach, bol tiež manažérom Združenia podnikateľov.

Krajský predseda Strany demokratickej ľavice (SDĽ), neskôr jej ústredný tajomník, od roku 2005 pôsobil ako politický tajomník strany Smer-SD a od roku 2006 je jej generálnym manažérom. V roku 2006 sa stal Ján Richter poslancom Národnej rady (NR) SR, rovnako ako v roku 2010. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD a stal sa ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny v druhej vláde Roberta Fica.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Ján Richter zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák

JUDr. Miroslav Lajčák sa narodil 20. marca 1963 v Poprade. Vyštudoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov a Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Tiež je absolventom Európskeho centra pre bezpečnostné štúdie G. Marshalla v nemeckom Garmisch-Partenkirchene.

V roku 1988 nastúpil Miroslav Lajčák na federálne Ministerstvo zahraničných vecí v Prahe a kariéru diplomata začal v roku 1991 na Veľvyslanectve ČSFR v Moskve, od 1. januára 1993 Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Moskve. V roku 1993 bol riaditeľom kancelárie ministra zahraničných vecí SR a v roku 1994 riaditeľom kancelárie predsedu vlády SR.

Jeho diplomatická kariéra pokračovala v Japonsku, kde bol v rokoch 1994-98 mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR. V rokoch 1998-2001 bol opäť riaditeľom kancelárie ministra zahraničných vecí SR a v rokoch 1999-2001 bol osobitným asistentom zvláštneho splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre Balkán.

Miroslav Lajčák sa stal v roku 2001 mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Belehrade (pre Juhosláviu, neskôr Srbsko a Čiernu Horu, Macedónsko a Albánsko). V rokoch 2005-07 bol generálnym riaditeľom pre politické záležitosti MZV SR a v roku 2006 prijal úlohu osobného zástupcu vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku Javiera Solanu v Čiernej Hore, ktorá sa rozhodla osamostatniť od Srbska. V roku 2007 Miroslav Lajčák prevzal úrad vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine.

Po tom, ako v januári 2009 minister zahraničných vecí Ján Kubiš odišiel do Ženevy za výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN, sa stal Miroslav Lajčák šéfom rezortu v prvej vláde Roberta Fica. V tejto funkcii pôsobil do júna 2010. V ďalšom období bol výkonným riaditeľom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pre Európu a Strednú Áziu. Po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 sa stal ministrom zahraničných vecí SR v druhej vláde Roberta Fica.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Miroslav Lajčák zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Minister financií Peter Kažimír

Ing. Peter Kažimír sa narodil 28. júna 1968 v Košiciach. Po absolvovaní Obchodnej fakulty Vysokej školy ekonomickej sa stal asistentom daňového poradcu v komerčnoprávnej kancelárii Schubert & partners a od roku 1995 pôsobil vo vedení viacerých spoločností.

Bol členom Predstavenstva a riaditeľom spoločnosti VIVANT, od roku 1997 predsedom Dozornej rady a spolumajiteľom spoločnosti Sceptrum Brno, od roku 1999 členom Predstavenstva a riaditeľom spoločnosti PARTA – GAS, od roku 2000 štatutárnym zástupcom spoločnosti MATTI a od roku 2001 členom správnej rady DDP Credit Suisse Life & Pensions.

Peter Kažimír je od roku 2010 podpredsedom strany Smer-SD. Po parlamentných voľbách v roku 2006, keď bol zvolený za poslanca Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD, sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií (MF) SR. Po voľbách 2010 sa stal poslancom NR SR za stranu Smer-SD. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD a stal sa ministrom financií v druhej vláde Roberta Fica.

Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Peter Kažimír zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Informácie pochádzajú z archívu agentúry SITA, zo stránok www.vlada.gov.sk, most-hid.sk, www.posta.sk od strany SNS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČaplovičGabriela MatečnáJán KubišJán RichterLászló SólymosLucia ŽitňanskáMagdaléna VášáryováMarek MaďaričMiroslav BeblavýMiroslav LajčákPeter GajdošPeter KažimírPeter PellegriniPeter PlavčanPeter ŽigaRobert FicoRobert KaliňákRoman BrecelyTomáš Drucker
Firmy a inštitúcie Vláda SR