Pred ministerstvom životného prostredia stoja veľké výzvy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
László Solymos
Minister životného prostredia László Solymos (Most-Híd). Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 26. marca (WebNoviny.sk) – Pred ministerstvom životného prostredia stoja veľké výzvy, myslí si nový šéf envirorezortu László Solymos (Most-Híd). „Som si istý, že na ministerstve vytvoríme tím z odborníkov, mladých ľudí, ktorí do toho majú čo rozprávať a možno doteraz nemali príležitosť. Chcem, aby sme vytvorili niečo zmysluplné pre ochranu prírody a pre životné prostredie. Zároveň by sme mali udržať rovnováhu medzi zvyšovaním ochrany prírody a ekonomikou. Hlavne, aby sme nastavili udržateľné veci, ktoré posunú rezort dopredu,“ povedal pre agentúru SITA Solymos.

Za jednu z výziev, s ktorou sa bude musieť rezort vyrovnať, považuje nový minister klimatické zmeny. „Vidíme, že na to nestačia jednoduché riešenia, ale potrebujeme systémové zmeny, aby sme to dlhodobo riešili, napríklad keď hovoríme o povodniach či vodnej politike ako takej,“ dodal.

Pred environrezortom stojí podľa Solymosa aj výzva v podobe slovenského predsedníctva v Európskej únii. Ministerstvo životného prostredia sa na predsedníctvo dlhodobo pripravuje. „Môžeme nadobudnúť nové skúsenosti a ja verím, že v predsedníctve obstojíme. Potom môžeme tie skúsenosti využiť doma v štátnej správe, aj v legislatívnom procese, nielen v environrezorte, ale aj v iných oblastiach,“ konštatoval Solymos.

Obrazom: Prezident Kiska vymenoval novú vládu

Medzi prvé kroky nového ministra bude patriť postavenie nového tímu, ktorý povedie rezort. „Musíme začať okamžite pracovať na programovom vyhlásení vlády,“ vysvetlil. Solymos chce ako minister uplatňovať otvorenú politiku, čo sa týka životného prostredia, tzv. zelenú tripartitu. „To znamená komunikovať s organizáciami, dotknutými stranami, ktorých sa budú týkať tie veci, či sú to mimovládne organizácie, komunál alebo hospodárske zväzy. V každom prípade, chcem rozprávať o týchto veciach, aby boli vtiahnutí do diania,“ podotkol minister životného prostredia.

Nový šéf envirorezortu pripúšťa aj zmeny v novom zákone o odpadoch, ktorý prijal parlament v roku 2015 hlasmi Smeru-SD. Poslanci za Most-Híd ešte ako predstavitelia opozície napadli tento zákon na Ústavnom súde SR, argumentovali, že sa dotkne negatívne samospráv aj občanov. „Teraz sa ten zákon implementuje do praxe. Počkáme si na poznatky z praxe a podľa toho návrh upravíme. Už teraz máme informácie, že niečo nám vyčíta aj Brusel,“ uviedol Solymos.

Minister pred nástupom do exekutívy pôsobil šesť rokov ako poslanec v Národnej rade SR. „Bola to dobrá skúsenosť, aj keď to niekedy dalo zabrať. A chcem čerpať aj zo skúseností z podnikateľského prostredia, kde som bol predtým a manažoval rôzne veci. Chcem to skĺbiť a uskutočniť niečo zmysluplné. Keď človek má šťastnú ruku a ten tím zostavíme dobre, tak spravíme za štyri roky také veci, že sa za nich nebudeme musieť hanbiť, ale budeme môcť byť na to aj hrdí,“ uzavrel Solymos.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe László Sólymos
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SR