Petržalka si pripomenie 65. výročie oslobodenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojaci, oslobodenie
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Bratislavská Petržalka si v nedeľu pripomenie 65. výročie oslobodenia mesta i samotnej mestskej časti prestrihnutím ostatného drôtu na vchode do vojenského bunkra pri cintoríne z I. svetovej vojny na Kopčianskej ulici. Agentúru SITA o tom informoval Ľubomír Andrassy. Organizátorom mierovej mobilizácie Petržalčanov je Združenie zachráňme petržalské bunkre a miestna samospráva.

Podujatie sa začne o 13:30 mobilizáciou československých, nemeckých a ruských vojakov. Jej súčasťou bude napríklad výstava vojenských historických zbraní, kníh a fotodokumentov z II. svetovej vojny, oslobodzovania Slovenska a Európy. Každý účastník mierovej mobilizácie sa bude musieť podrobiť osobnej kontrole, vojaci v dobových uniformách vykonajú kontrolu dokladov a batožiny. V rámci programu bude slávnostne otvorená prvá a jediná verejná vojenská knižnica, ktorá je situovaná priamo v guľometnej veži vojenského bunkra. Historické knihy a odborné vojenské publikácie daroval Vojenský historický ústav Bratislava, Židovské múzeum, petržalská knižnica a priatelia vojenskej histórie. Knižnica bude prístupná náhodným návštevníkom bunkra, organizovaným školským výletom a pod.

Petržalka bola oslobodená 5. apríla 1944, pričom v jej katastrálnom území prebiehali najťažšie boje pri oslobodzovaní Bratislavy. V bojoch zohrali významnú úlohu aj bunkre, ktoré boli súčasťou obrannej línie postavenej v rokoch 1934 – 1938, ako nosný československý obranný systém. Celkom bolo v Petržalke postavených 15 vojenských bunkrov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Andrassy