Pokuty za nekvalitné potraviny presiahli 400000 €

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nákup

BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Od začiatku roka vyzbierala Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky na pokutách za nekvalitné potraviny takmer 400-tisíc eur. Kontrola potravín odhalila nedostatky vo viac ako 7 300 prípadoch z celkovo vyše 35-tisíc kontrol. Na tlačovej besede o tom dnes informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Ján Pliešovský.

Za vína dostali pokuty štyri slovenské spoločnosti. Vyše 13-tisícovú pokutu dostal Tesco Stores na Kamennom námestí v Bratislave za vína dovezené z Maďarska a Čiech. Pokutu dostal aj Kaufland, ktorý zaplatí viac ako 6,5-tisíca eur za vína z Českej republiky, Maďarska, Bulharska, Grécka či Francúzska. Billa na Bajkalskej ulici v Bratislave a Ahold Retail dostali za nekvalitné vína rovnakú pokutu.

Kontrolou neprešli ani ovocné vína dovezené z Maďarska. Potravinári skontrolovali 54 ovocných vín, v 34 prípadoch zistili nedostatky a z nich až 29 vyrobili v Maďarsku. Ako povedal Pliešovský, vo väčšine prípadov bola porušená senzorika, vína boli nesprávne označené alebo obsahovali umelé sladidlá, ktoré sa do vín nesmú dávať. „Tieto vína majú krásne honosné názvy ako Milenka, Kráľovná, Malagelo či Ovocná perla a všetky tieto vína sú nevyhovujúce,“ informoval.

Nevyhovujúce sú podľa kontrol aj niektoré čokolády. Z celkovo 75 vzoriek našli až deväť chybných. Inšpektori nariadili stiahnuť tieto výrobky z trhu a následne ich preznačiť, keďže nejde o zdraviu škodlivé výrobky. Dve slovenské a tri zahraničné čokolády nevyhoveli požiadavkám, pretože mali nedostatky v označení prídavku rastlinného tuku v čokoláde. Čokolády, ktoré neobsahujú mliečny tuk, nemôžu byť označené ako mliečna čokoláda. V týchto výrobkoch bol obsah mliečneho tuku pod stanovený limit, alebo potravinári zistili nižší obsah kakaovej sušiny, než bolo uvedené na obale. Pliešovský vyhlásil, že „všetky tieto čokolády nie sú v podstate čokoláda a musia byť preznačené, ide len o kakaové pochutiny.“ Cukrovinky nevyhoveli aj pre neuvedenie použitého syntetického farbiva na obale alebo prekročenie povoleného množstva farbiva. Spolu v tomto roku potravinári preskúmali 477 vzoriek cukroviniek, z toho nevyhovelo 47.

Potravinári kontrolovali aj med, v obchodoch našli aj taký, ktorý medom vôbec nie je. Ako vysvetlil Pliešovský, ide o med, ktorý by sa medom ani nemal nazývať. Vytvorili ho totiž chemickou cestou – pridaním chemikálií, ktoré v mede byť nemajú, pretože med vyrábajú len včely. Med, ktorý bol stiahnutý, bol aj zahriaty alebo starý, informoval Pliešovský. Viac ako osemsto kilogramov medu musel stiahnuť dodávateľ Natur Products z Ipeľského Sokolca zo siete Is_Import-export vo Zvolene a Apis Veľké Kapušany zo sietí Hypernova a Metro.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR