Trnka nerešpektuje zákony, tvrdí Zajac z OKS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zajac
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Voľba nového generálneho prokurátora môže podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára znamenať začiatok konca koalície. Môže sa to stať, ak SDKÚ-DS spolu so Smerom-SD podporí Dobroslava Trnku ako kandidáta na post generálneho prokurátora, ktorého navrhol poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Stanislav Janiš. „Môže to znamenať začiatok konca. To znamená, že ani ostatné koaličné strany sa nemusia držať tej časti koaličnej zmluvy, ktorá hovorí o tom, že by sme sa nemali spájať pri pretláčaní rôznych návrhov s opozíciou,“ vyhlásil Bugár dnes pred novinármi po tom, čo sa koalícia ani dnes nedohodla na spoločnom kandidátovi na túto pozíciu.

Prvé kolo voľby generálneho prokurátora má byť 3. novembra. Návrh na kandidáta môže predložiť ktorýkoľvek poslanec. Generálneho prokurátora volia poslanci Národnej rady SR a menuje ho do funkcie prezident SR.
Pre SDKÚ-DS je to teraz podľa Bugára strašná situácia. „Ak je pravda, že to je len názor Janiša a náhodou sa dohodneme na spoločnom kandidátovi a náhodou niekto naschvál alebo omylom pomôže zvoliť súčasného kandidáta, bude to blato SDKÚ-DS bez toho, či sa o to pričinili alebo nie. Je to pre nich ošemetná situácia,“ upozornil Bugár. Doteraz sú známi dvaja kandidáti. KDH navrhlo Martina Lauka a Most-Híd Jozefa Szabóa. „My sme dali dvoch kandidátov, rokuje sa a z hľadiska prerozdelenia moci by bolo dobré, keby jeden z našich kandidátov bol spoločným kandidátom koalície. Rokujeme,“ uviedol Bugár.

SDKÚ-DS na koaličných rokovaniach o spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora zastupuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tá sa však s novinármi odmietla rozprávať. „Dnes do polnoci je termín, keď môžu dať poslanci návrhy,“ povedala počas chôdze po schodoch v parlamente Žitňanská.

Kandidatúru Trnku na generálneho prokurátora Janiš nestiahne

Poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Stanislav Janiš nestiahne svoj návrh Dobroslava Trnku ako kandidáta na post generálneho prokurátora na ďalšie sedemročné volebné obdobie. „Nemám dôvod stiahnuť svoj návrh,“ povedal Janiš dnes pre agentúru SITA. Zároveň dodal, že na neho nie je vyvíjaný tlak, aby svoj návrh stiahol. „NR SR schválila pravidlá volieb generálneho prokurátora. Každý jeden poslanec dostal rozhodnutie predsedu parlamentu, aby sme dávali návrhy na kandidatúru na voľbu generálneho prokurátora. Osobne považujem za veľmi zlé, keby sa nejaké grémium postavilo pred poslancov a povedalo, že toto je kandidát. To by bola dehonestácia NR SR a poslancov. Využil som svoje právo,“ zdôvodnil svoj návrh Janiš. Ten predpokladá, že návrhov bude viac. Do volieb, ktoré budú 3. novembra, môžu byť rokovania. „Stopäťdesiat poslancov v tajnom hlasovaní rozhodne, kto bude novým generálnym prokurátorom,“ dodal.

Podľa Janiša sa generálna prokuratúra pod vedením Trnku razantne vysporiadala s dlhotrvajúcimi vecami, s organizovaným zločinom alebo dlhotrvajúcou kauzou Mikuláša Černáka a ďalšími veľkými kauzami. „Vnímam ho ako razantného človeka, ktorý sa nenechal ovplyvňovať ani od politikov, ani médiami a ako prokurátor sa správal razantne,“ zdôraznil Janiš. Zároveň tvrdí, že nevedel, že tiež Smer-SD navrhne Trnku ako kandidáta na generálneho prokurátora. „Ani som páru nemal,“ uviedol, pričom pripomenul, že Trnka bol pred siedmimi rokmi zvolený do funkcie hlasmi KDH, SMK, Smerom-SD a časťou ĽS-HZDS. „A čo sa dialo? Robil z toho niekto nejakú vedu? My sme mali iného kandidáta,“ povedal.

Janiš nepripúšťa, že by voľba generálneho prokurátora mala byť začiatok konca koalície, ako to hovorí predseda strany Most-Híd Béla Bugár. „Keď ide o tajné hlasovanie, politické vyhlásenia sú jedna vec a hlasovanie môže byť iná vec,“ dodal.

Radičová sa o kandidátoch na generálneho prokurátora vyjadrí vo štvrtok

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) by mala vo štvrtok informovať o návrhoch na kandidátov na funkciu nového generálneho prokurátora. Uviedla to dnes po rokovaní vlády. „Budem vedieť informovať zajtra, pretože podľa zákona návrhy podávajú jednotliví poslanci. Takže musíme počkať, čo príde do podateľne a uvidíme, aké sú návrhy,“ povedala Radičová, ktorá očakáva návrh aj od poslancov SDKÚ-DS.

Opätovné zvolenie Trnku by podľa Zajaca bolo začiatkom konca tejto vlády

Ak by koaliční poslanci hlasovali pri voľbe nového generálneho prokurátora spolu s opozíciou za súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, bol by to podľa poslanca Petra Zajaca (OKS) začiatok konca tejto koalície.

Podľa Zajaca by sa vláda takýmto hlasovaním dostala do situácie, v akej bola druhá Dzurindova vláda v roku 2006. „To znamená, že by sa začalo hlasovať krížom, koalícia s opozíciou, a to je začiatok konca,“ povedal Zajac. Podľa poslanca je dnes situácia na rokovaniach Koaličnej rady veľmi ťažká, pretože „to, čo z nej vychádza, sú veľmi rôznorodé výstupy a veľmi často protirečivé výstupy“.

Podľa Zajaca koalícia nemôže Trnku podporiť, pretože je generálnym prokurátorom, ktorý nerešpektuje zákony tejto krajiny, čo sa ukázalo pri kauze Hedvigy Malinovej. „Ak pani premiérka povedala, že po 100 dňoch sa skočilo obdobie pokusov a omylov, obávam sa, že pokiaľ by táto vládna koalícia zvolila za prokurátora Dobroslava Trnku, tak to nebude vláda pokusov a omylov, ale vláda omylov,“ konštatoval poslanec.

O tom, prečo poslanec Stanislav Janiš navrhol Trnku za kandidáta na post generálneho prokurátora, Zajac nechcel špekulovať, na takéto otázky by najmä v prípade Trnkovho úspechu mali odpovedať v SDKÚ. Na otázku, či vylučuje, že Janišov návrh súvisí s kauzami financovania politických strán či neznámych darcov, Zajac povedal, že „v slovenskej politike ťažko môžete niečo vylúčiť“.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDobroslav TrnkaIveta RadičováStanislav Janiš
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRVláda SR