ČAPLOVIČ: Vláda ustúpila Budapešti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Novelou jazykového zákona vláda Ivety Radičovej „ustúpila Budapešti.“ V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť to vyhlásil Dušan Čaplovič zo Smeru-SD.

Obhajoba tejto normy, s ktorou prišiel kabinet Roberta Fica (Smer-SD), bola podľa Čaploviča najväčším diplomatickým úspechom smerom k Budapešti.Bolo jasne konštatované, že je to štandardný zákon,“ zdôraznil. Problém normy vidí v jej zbytočnom spolitizovaní. „Nebolo to namierené voči menšinovým jazykom, ale na ochranu slovenského jazyka,“ pripomenul. Podľa neho každý človek musí ovládať v komunikácii štátny jazyk.

Ako Čaplovič tvrdí, on osobne sa ešte vo funkcii podpredsedu vlády stretol s tým, že v Dunajskej Strede ho policajt nevedel po slovensky navigovať na miestny úrad a na južnom Slovensku sa často po slovensky nedalo vôbec dohovoriť. Poukázal tiež na to, že pri nástupe do funkcie bol skartovaný materiál jeho predchodcu Pála Csákyho, lebo komunikoval aj v oficiálnej korešpondencii po maďarsky. Pokuty v norme majú podľa neho svoj účel. „Každý zákon musí mať aj istý zdvihnutý prst,“ je presvedčený.

My tvrdíme, že štátny jazyk nemôžete chrániť pokutami,“ zdôraznil predsedu strany Most-Híd Béla Bugár. Ako podotkol, sankcionovať je možné štátnu a verejnú správu, ak vydávajú informáciu závažnú pre verejnosť a je normálne, aby v prípadoch, ak tá informácia môže ovplyvniť život, bezpečnosť či majetok občanov, musí byť aj v štátnom jazyku.

Podľa neho by sa však mali snažiť aj naši ústavní činitelia, počínajúc prezidentom hovoriť tak, aby dávali ostatným príklad. Pokuty, ktoré obsahuje súčasná norma, podľa neho vyvolávajú strach u obyčajných ľudí. Ako dodal, nielen na južnom, ale aj na severnom Slovensku sa nájdu ľudia, ktorí sa nevedia dohovoriť po slovensky. Podľa neho je ich však minimum a „je to o ľuďoch, nie o pokutách.“

ČAPLOVIČ: Kauza Hayekovci je krištáľovo čistý konflikt záujmov

Ak Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zistí nejaké pochybenia v zmluvách so spoločnosťou Hayek Consulting, štátny tajomník za stranu Most-Híd Ivan Švejna odstúpi. V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť to vyhlásil predseda tejto strany Béla Bugár. „Ak NKÚ zistí nejakú nezrovnalosť, nebude musieť premiérka konať, urobí tak sám,“ zdôraznil.

Podotkol však, že štátna zákazka z júla tohto roku na 8 100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania, nie je problémová. „Nie je dôvod nad tým rozmýšľať,“ je presvedčený.

Podľa neho by bolo možné hovoriť o konflikte záujmov, ak by zmluva bola zrušená až po tom ako na ňu upozornili médiá, stalo sa tak však predtým. Sporné môžu byť podľa neho zmluvy podpísané ešte za minulej vlády a tými sa aj NKÚ zaoberá.

Je to krištáľovo čistý konflikt záujmov na ministerstve hospodárstva,“ je presvedčený Dušan Čaplovič z opozičného Smeru-SD. Ak by boli štátni tajomníci Ivan Švejna a Martin Chren (SaS) na úrovni, podľa neho by sa sami vzdali. Ako podotkol, NKÚ bude skúmať odborné veci či metodiku zmlúv, a nie konflikt záujmov. Kauza hayekovci podľa Čaploviča jasne ukazuje, kto v skutočnosti v súčasnej koalícii rozhoduje a premiérka Iveta Radičová je podľa neho iba hovorkyňou vlády.

Jej zámer „urobiť poriadok“ v agentúre pre rozvoj malého a stredného podnikania nepovažuje za reálny, lebo môže tak urobiť iba v jednej tretine, keďže funguje v tretinovom modeli, ďalšie dve patria živnostníkom a podnikateľom. Podľa neho celý finančný balík, ktorý sa v agentúre nachádza, dokázala ovládnuť SaS.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDušan ČaplovičIvan ŠvejnaIveta RadičováMartin Chren
Firmy a inštitúcie Hayek Consulting