GALKO: Zmluvy na vrtuľníky sa nedajú vypovedať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Galko
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Zmluvy na modernizáciu desiatich vrtuľníkov MI-17, ktoré sa nepozdávajú ministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi (SaS), sú podľa neho prakticky nevypovedateľné. Zmluvy sú pritom platné do roku 2014, v ktorom zároveň ôsmim vrtuľníkom konči technická životnosť, dvom zvyšným v nasledujúcich rokoch 2015 a 2016. Pritom zmluvy boli podpísané bez záruky, že technický život vrtuľníkov bude môcť byť predĺžený. „Je tu reálne riziko, že ak predĺženie technického života nebude realizované, Ministerstvo obrany SR bude musieť zaplatiť aj tak podľa podpísaných zmlúv,“ vyhlásil Galko.

Ďalším problémom je podľa Galka fakt, že ministerstvo sa zaviazalo nakúpiť zariadenia pre zástavbu do vrtuľníkov pred vypracovaním a schválením príslušnej dokumentácie, predbežného a konečného projektu, zhotovením prototypu a pred overením navrhnutej modernizácie, kontrolnými a vojskovými skúškami. „To znamená, že o tom, či zazmluvnené zariadenia, ktoré ideme nakúpiť, plne vyhovujú takticko-technickým požiadavkám, sa podľa harmonogramu presvedčíme až v druhej polovici roku 2011,“ tvrdí Galko.

Minister má aj výhrady k plneniu tzv. offsetového programu pri tejto zákazke, ktorý má garantovať, že na zákazke pre zahraničného dodávateľa sa v stanovenom pomere podieľajú domáci subdodávatelia. „Nedodržaním zásad došlo k poškodeniu záujmov SR o ekonomický prínos tuzemských subjektov minimálne v objeme dovozu zahraničných zástavbových dielcov,“ myslí si Galko.

Galko upozornil, že schválený programový plán na roky 2010 až 2015 pôvodne plánoval modernizáciu siedmich vrtuľníkov za 9,8 milióna eur. Na projekt boli vo volebnom roku 2010 rozpočtovým opatrením 31. marca navýšené peniaze z pôvodných 2,848 milióna eur na 4,121 eur. „Ktoré na návrh generálneho riaditeľa sekcie obranného plánovania a manažmentu zdrojov MO SR Ing. Ľudovíta Mikušku, súhlasu vedúceho služobného úradu MO SR Ing. Miroslava Sima a riaditeľa Úradu pre investície a akvizície MO SR Ing. Juraja Hrehorčáka, odsúhlasil minister Baška 25. marca 2010,“ konkretizoval Galko. Mená tejto štvorice ešte raz zopakoval, lebo ich vraj ešte v budúcnosti určite viackrát budeme počuť.

Podľa Galka sa na vrtuľníkový projekt postupne sedemnásobne zvýšili plánované náklady. Na zabezpečenie oboch zmlúv boli priebežne upravované návrhy rozpočtov na roky 2011 až 2013. „Z pôvodných 5,6 milióna eur na súčasných 37,2 milióna eur, so záväzkom pre rok 2014 vo výške 16,2 milióna eur,“ povedal. Na projekt vraj presúvali peniaze z iných projektov, čím úplne eliminovali nevyhnutnú obmenu rádiolokačnej techniky, z ktorej odobrali 30,8 milióna eur.

Zmluvy pritom nepredstavujú náklady na generálne opravy vrtuľníkov, ktoré si podľa Galka vyžiadajú. Malo by to byť ďalších 7,1 milióna eur v najbližšom a 18,9 milióna eur v ďalšom období. „Náklady spojené s predĺžením dĺžky technického života o jeden rok vo výške 30-tisíc eur na jeden vrtuľník,“ tvrdí Galko.

Ministerstvo obrany SR teraz pripravuje rokovanie s Federálnou službou pre vojensko-technickú spoluprácu Ruska a oprávnenými ruskými subjektmi, aby sa urýchlene zabezpečilo poskytnutie pomoci pre udržanie letovej spôsobilosti a zabezpečenia bezpečnej prevádzky vrtuľníkov a vytvorenie formálnych podmienok pre predlžovanie ich technického života. Najbližšie stretnutie má byť na budúci týždeň. „Skutočnosť, že zmluvy na modernizáciu vrtuľníkov sú už podpísané však stavajú Ministerstvo obrany SR do nevýhodnej pozície pri ďalších rokovaniach s ruskou stranou,“ konštatoval Galko. S dodávateľom zástavbových dielcov už rokujú o požiadavke ústretových krokov. “Sme v absolútnej defenzíve pri tých rokovaniach, to je samozrejmé. Či ten dodávateľ zástavbových dielcov alebo ruská strana disponujú informáciami o tom, že tie zmluvy na tie obrovské finančné prostriedky sú uzavreté a že sú nevypovedateľné,“ konštatoval Galko.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Galko