Gašparovič a Galko nečakane prišli do Afganistanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič počas návštevy slovenskej vojenskej jednotky v Kandaháre. Afganistan, Kandahár, 15. december 2010. Foto: SITA

BRATISLAVA 15. decembra (WEBNOVINY) – Prezident SR Ivan Gašparovič a minister obrany Ľubomír Galko dnes nečakane odleteli za slovenskými vojakmi do Afganistanu.

Na niekoľkohodinovej návšteve skontrolovali slovenské jednotky v Kandaháre. Podvečer sa lietadlo s vrchným veliteľom ozbrojených síl Ivanom Gašparovičom a ministrom Galkom vrátilo do vlasti.

Do Afganistanu počas aktuálnej jesennej rotácie odletelo 205 vojakov. Profesionáli začali naplno pracovať v misii ISAF 9. decembra. V súčasnosti ich slúži 314, čo je o štrnásť viac ako pred decembrovou rotáciou. Do Afganistanu odišiel aj nový veliteľ slovenského kontingentu Peter Švrlo, ktorý nahradí doterajšieho veliteľa Mariána Mjartana.

Galko chce privítať vojakov z Kandaháru doma v poriadku

Ministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi ostáva navštíviť pred Vianocami už len misiu na Cypre. Dnes totiž na pár hodín navštívil vojakov v afganskom Kandaháre v rámci svojho predvianočného turné. Pri nástupe do pozície Galko vyhlásil, že chce navštíviť nielen vojakov na Slovensku, ale aj v zahraničných misiách. Absolvoval už cestu do Kosova a minulý týždeň aj do Bosny a Hercegoviny a teraz aj do Afganistanu.

Galko bol v krajine po prvý raz. Na ceste sprevádzal prezidenta Ivana Gašparoviča. Ten už vo funkcii navštívil všetky existujúce aj zaniknuté misie, kde pôsobili či pôsobia slovenskí vojaci, okrem Afganistanu. Po stretnutiach mal Gašparovič dobrý pocit, predchádzajúca rotácia podľa prezidenta plnila úlohy nad očakávania. V rozhovoroch ich podľa Gašparoviča veliteľ základne označil za „boxerov ťažkej váhy“, pretože dokážu zabezpečiť bezpečnosť na vstupoch do tábora.
Ivan Gašparovič
Foto: SITA/DVIDS/Edward Garibay

Obaja návštevníci dostali od slovenských vojakov dary, sami im však malé pozornosti aj priniesli. Gašparovič so sebou priviezol jedličku a pozdravy od detí zo Slovenska, aby sa vojaci cítili na Vianoce aspoň trochu ako doma. Za to si odniesol ručne vyrezávanú ťavu ako symbol púšte. Galko zase vojakom pripomenul ich deti prostredníctvom kresieb od detí zo Senice.

Príslušníci ozbrojených síl mu za to podarovali vodcovskú tyč, aby mal čím veliť. Galko si však zaprial niečo úplne iné. „Pre mňa bude najväčším darom to, keď po šiestich mesiacoch všetkých týchto vojakov, ktorí sú tu a ktorí robia veľmi dobré meno našej krajine, živých a zdravých privítam na Slovensku na letisku. To bude pre mňa najväčší dar a som pevne presvedčený, že tento dar od nich aj dostanem,“ poznamenal Galko.

Menej, ale kvalitnejšie

Už pred časom sme oznámili, že sa sústredíme na menej misií, ale o to kvalitnejšie ich zabezpečujeme. Do operácie ISAF posielame našich špičkových pyrotechnikov, ktorí po prvýkrát budú odmínovávať aj mimo základne,“ uviedol pred časom minister obrany Ľubomír Galko. „Aj keď sú noví, sú odhodlaní naplniť to, čo ich predchodcovia,“ vyhlásil prezident.

Podmienky nie sú ľahké, ale dovolím si povedať, že za ten krátky čas, ktorý som tu strávil, som presvedčený, že tu máme skutočných profesionálov,“ konštatoval Galko. Vyslaní vojaci podľa neho vedia čo a ako robiť. Vďaka rozšíreniu mandátu môžu Slováci v obmedzených podmienkach pôsobiť mimo základne. Podľa Galka je to veľmi dôležité, uľahčí im to podľa jeho slov plnenie úloh.

V aktuálnej rotácii sa striedala časť príslušníkov strážnej jednotky z Kandaháru, príslušníci multifunkčnej ženijnej roty, vojaci z operačného výcvikového a styčného tímu. „Už pred časom sme oznámili, že sa sústredíme na menej misií, ale o to kvalitnejšie ich zabezpečujeme. Do operácie ISAF posielame našich špičkových pyrotechnikov, ktorí po prvýkrát budú odmínovávať aj mimo základne,“ uviedol pred časom minister obrany Ľubomír Galko. Slovensko po prvý raz poslalo do Afganistanu aj dva psy – Binga a Mura.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičĽubomír Galko