Je tu snaha o silnú politizáciu prokuratúry, tvrdí Kaliňák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Kaliňák
Robert Kaliňák Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 21. novembra (WEBNOVINY) – Snaha o politizáciu prokuratúry nikdy taká nebola, ako je za súčasných volieb generálneho prokurátora, myslí si podpredseda Smer-SD Robert Kaliňák. Poukázal na situáciu pred siedmymi rokmi, keď bol zvolený Dobroslav Trnka „prierezovo“, teda hlasmi vtedajších koaličných aj opozičných poslancov. „Boli sme vtedy v opozícii, našli sme kandidáta, ktorý nám vyhovoval, toho sme podporili. Dnes sa z toho robí politická hra a to je mimoriadne nebezpečné,“ tvrdil Kaliňák v relácii TV Markíza Na telo. Túto hru podľa neho robí z voľby tá časť koalície, ktorá nechce predložiť kandidáta všeobecne „prierezovo“ akceptovateľného na základe doterajšieho svojho „prokurátorského života“.

Poslanec Gábor Gál, ktorý za stranu Most-Híd chodil na koaličné rokovania o kandidátoch na generálneho prokurátora, konštatoval, že sa hneď od začiatku síce nevedeli zhodnúť na menách, ale zhodli sa, že koalícia chce zmenu na tomto poste. „Ale nielen v osobe, ale aj čo sa týka fungovania, čo sa týka pôsobenia celej generálnej prokuratúry,“ uviedol Gál. Podľa neho sa koalícia stále snaží nájsť spoločného kandidáta. „Je to o tom, aby sme našli človeka, za ktorého vieme garantovať hlasy všetkých koaličných poslancov,“

Kaliňák kritizoval fotenie hlasovacích lístkov v prvej tajnej voľbe generálneho prokurátora, za najhoršie označil, že táto voľba sa spája aj s možným pádom vlády. „Čo je to potom za politizáciu generálnej prokuratúry, keď premiérka jednej krajiny povie, že keď bude zvolený iný ako jej favorizovaný kandidát, ona odstúpi. Veď prokuratúra nie súčasťou výkonnej moci, prokuratúra práve má byť nezávislá,“ uviedol Kaliňák. Podľa jeho slov aj je prokurátor zvolený hlasmi koalície aj opozície, „nebude mať žiadny záujem nadŕžať jednej strane, zakrývať prípady jednej strany a naopak úmyselne vyšetrovať prípady tej druhej“. „Nikto iný nemá mať záujem na tom, aby tá prokuratúra bola odpolitizovaná, ako vôbec všetci slušní politici,“ dodal.

Gál odmietol, že by premiérka Iveta Radičová túto voľbu spolitizovala. „Lebo vôbec nezasahuje do výberu kandidátov,“ reagoval. Na margo hrozby demisie pripomenul, že koalícia sa dohodla na zmene a v prípade pokračovania v práci doterajším generálnym prokurátorom, nie je podľa Gála garancia, že sa niečo zmení. „A to, že niektorí ľudia sa diskvalifikujú práve kvôli tomu, že nám recitujú volebný program niektorej z politických strán alebo programové vyhlásenie vlády – pre mňa je to trošička také, že veľmi chce byť zvolený a urobí pre to všetko, aby sa zapáčil niektorej politickej strane,“ myslí si Gál. Dúfa, že Koaličná rada v pondelok vyberie spoločného kandidáta na generálneho prokuratóra.

Kaliňák nevylúčil, že aj Smer-SD by mohol napokon podporiť koaličného kandidáta, ak by bol tak dobrý, že by sa im zapáčil. „Keď príde človek, o ktorom sme presvedčení z jeho historického pôsobenia,“ vyhlásil a dodal, že je možno už na čase debatovať o tom, či nerozšíriť možnosť kandidatúry na generálneho prokurátora nielen z radov prokurátorov, ale aj o silné právnické osobnosti, ktoré sú v advokácii alebo súdnictve.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dobroslav TrnkaGábor GálIveta RadičováRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SMER-SD