Lipšic ide nakupovať a upratovať za milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daniel Lipšic
Minister vnútra Daniel Lipšic počas tlačovej besedy o zákone o preukazovaní pôvodu majetku. Bratislava, 27. október 2010. Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo vnútra sa chystá nakupovať zbrane. Vo vestníku verejných obstarávaní sa objavili dva tendre. Ide o obstarávanie za takmer sedem miliónov eur na nákup pištolí kalibru 9 mm Luger a obstarávanie na nákup samopalov kalibru 9 mm Luger za vyše desať miliónov eur.

Na nákup ručných zbraní sa chystá tender za 6,9 milióna eur. „Na základe špecifických požiadaviek výkonu služby v Policajnom zbore musí byť pištoľ vyhotovená v troch veľkostných variantoch. Cieľom je splniť podmienky používania jednotného kalibru streliva a dosiahnuť čo najvyššiu unifikáciu dielov zbraní s výnimkou tela pištole, záveru a hlavne pištole pri zachovaní čo najnižšej hmotnosti zbrane,“ píše sa v požiadavkách obstarávania. Ministerstvo sa rozhodlo nakúpiť aj automatické zbrane za 10,13 milióna eur. Samopaly budú policajti nosiť každý deň. „Zbraň preto musí byť ľahká, spoľahlivá a účinná. Na samopal sa musí dať namontovať aj prídavné príslušenstvo. Musí mať integrovaný predný pištoľový úchop a musí byť vybavený sklopnou alebo výsuvnou opierkou ramena,“ uvádza sa v materiáli.

Prezbrojovanie polície je pre rezort vnútra prioritou. Tvrdí to šéf rezortu Daniel Lipšic (KDH). Ministerstvo vnútra SR by malo v budúcom roku hospodáriť s výdavkami 860,6 mil. eur. „Pokiaľ bude rozpočet v tejto navrhnutej verzii schválený, a pre nás je prezbrojovanie prioritou, tak naň budú prostriedky,“ uviedol Lipšic koncom septembra, keď odmenil policajtov, ktorí zasahovali proti strelcovi 30. augusta v Devínskej Novej Vsi.

O prezbrojení policajných zložiek sa začalo intenzívnejšie hovoriť, keď strelec Ľubomír Harman zastrelil sedem obyvateľov automatickou puškou vz. 58. Lipšic deň po tragédii oznámil, že od 1. septembra bude mať každá policajná hliadka automatickú zbraň Škorpión vzor 61. Lipšic vtedy predpokladal, že policajti tak budú môcť lepšie zasiahnuť v podobných situáciách. Proti zbrani československej výroby Škorpión vzor 61 sa vzniesla vlna kritiky v médiách z radov odborníkov na zbrane i z radov policajtov a zbraň označili za nevhodnú na policajné zásahy, podobné tým, ako bol v Devínskej Novej Vsi.

S prezbrojovaním chceme začať na budúci rok a z veľkej časti ho chcem na budúci rok aj ukončiť,“ uviedol Lipšic. Pripustil však, že prezbrojovanie sa môže pretiahnuť aj na dva roky. Ako uviedla pre agentúru SITA Lucia Garajová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra, v rámci prezbrojovania má polícia zámer nakúpiť desaťtisíc nových samopalov a 24-tisíc pištolí kalibru 9 milimetrov.

Upratovací tender za 28 miliónov €

Ministerstvo vnútra plánuje na budúci rok vyhlásiť výberové konanie na upratovacie služby s predpokladanou hodnotou zákazky 28 miliónov eur bez DPH. „Pôjde o rámcovú zmluvu na štyri roky na všetky budovy v rámci rezortu. Bližšie podrobnosti a podmienky zverejní MV SR pri vyhlásení výberového konania. Rozhodujúcim kritériom pri výbere víťaza bude najnižšia cena,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel. Vo vestníku verejného obstarávania už zverejnili predbežný oznam o plánovanom tendri. Podľa neho pôjde o upratovacie služby v objektoch rozpočtových a príspevkových organizácií MV SR a jeho zariadení. Na obstarávanie sa má vzťahovať dohoda o vládnom obstarávaní

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicGábor GrendelĽubomír Harman
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR