Mihál umožní pracovať popri rodičovskom príspevku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mihál
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Od začiatku budúceho roka budú môcť rodičia popri poberaní rodičovského príspevku vykonávať zárobkovú činnosť. Na tlačovej besede o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál. Rezort práce a sociálnych vecí totiž predložil do pripomienkového konania návrh novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorým sa má odstrániť zákaz pracovať pri poberaní rodičovského príspevku. „Rodič, ktorý poberá rodičovský príspevok, môže od 1. januára 2011 vykonávať zárobkovú činnosť bez obmedzenia,“ povedal minister. Môže teda pracovať v pracovnom pomere, na základe dohody o pracovnej činnosti, alebo vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť.

Ministerstvo práce súčasne navrhuje zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa z maximálnej sumy 164,11 eura na 300 eur mesačne. „Je to príspevok pre pracujúceho rodiča, ktorý si ho zvolí ako alternatívu k rodičovskému príspevku a má svoje dieťa v nejakom predškolskom zariadení, alebo osoby, ktorá sa stará o jeho dieťa,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Štát v takomto prípade rodičovi preplatí preukázateľne vynaložené výdavky na predškolské zariadenie, a to najviac do 300 eur. „Takto podporíme vznik a prevádzku zariadení pre deti,“ povedal Mihál. Ako dodal, ministerstvo súčasne zachováva príplatok k príspevku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa v súčasnej sume 678 eur, ako aj dvojúrovňový rodičovský príspevok v sumách 256 eur a 164,22 eura.

V súčasnosti dostávajú rodičia, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské, rodičovský príspevok v sume 256 eur a po prekročení dvoch rokov dieťaťa príspevok klesá na 164,22 eura. Ak rodič nesplnil podmienky nároku na materské, dostáva od narodenia dieťaťa až do jeho troch rokov príspevok v sume 164,22 eura.

Príplatok k príspevku aj pre druhorodené a treťorodené deti zaviedla vláda Roberta Fica od začiatku minulého roka. Do konca roka 2008 tento príplatok získali len prvorodičky. Podmienkou na výplatu tejto dávky je, aby sa dieťa dožilo aspoň 28 dní. Poskytovanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa je vylúčené v prípade, ak v období pred narodením druhého dieťaťa alebo tretieho dieťaťa sa staršiemu dieťaťu alebo deťom nariadila súdom ústavná starostlivosť alebo náhradná starostlivosť, alebo boli deti osvojené a táto situácia sa do narodenia druhého alebo tretieho dieťaťa.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Mihál