Petícia proti vlasteneckému zákonu, bude protest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rafaj, belousovová, mikolaj
Rafael Rafaj, Anna Belousovová, Ján Mikolaj Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – Iniciatíva za transparentnú demokraciu vyzýva prezidenta Ivana Gašparoviča, aby parlamentom schválený návrh zákona o vlastenectve nepodpísal. Oddnes sprístupnili elektronickú petičnú akciu, kde sa k výzve pre prezidenta formou otvoreného listu môžu pridať všetci záujemcovia. List aj petícia sú k dispozícii na portáli changenet.sk v sekcii kampane. Iniciatíva za transparentnú demokraciu dnes tiež podala návrh na Ústavný súd SR v súvislosti s porušením Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

„Deti majú právo na slobodný prejav, každý má právo vyjadriť svoj názor. Nikto by ich nemal na nič nahovárať alebo k niečomu nútiť,“ vysvetľuje dôvody podania Róbert Mihály z iniciatívy. Zákon o vlastenectve totiž hranie hymny každý pondelok na školách vyslovene nariaďuje, čím študentov k počúvaniu hymny priamo či nepriamo núti.

„Odmietame, aby vlastenectvo diktoval zákon, keďže vlastenectvo ako také má byť individuálnym a najmä slobodným pocitom či názorom každého občana Slovenskej republiky. Zákon o vlastenectve preto podľa nášho názoru môže mať jedine negatívny dopad a bude spôsobovať skôr opačné tendencie,“ vysvetľujú svoj odpor k vlasteneckému zákonu aktivisti.

Aktivisti sa neuspokoja iba s internetovou petíciou. V stredu 10. marca o 16:00 sa chystajú protestovať pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave. O 17:00 bude protest pokračovať pochodom pred Národnú radu SR. „Účasť na tomto podujatí potvrdilo za jeden deň, odkedy sme správu o proteste uverejnili, už vyše tisíc ľudí a ich počet každou hodinou narastá,“ informoval Mihály.

Ak prezident zákon o vlastenectve podpíše, budú aktivisti pokračovať v protestoch aj 1. apríla, keď má zákon nadobudnúť účinnosť. „Taktiež podľa našich informácií nie je vylúčený štrajk študentov v školách na celom území Slovenskej republiky,“ uzavrel Mihály.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičRobert Mihály