Pred hradom odhalili sochu Svätopluka na koni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svätopluk
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Sochu Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu odhalili v nedeľu večer za účasti troch najvyšších ústavných činiteľov. Pomník podľa prezidenta Ivana Gašparoviča vyjadruje „našu zakorenenosť a podstatu.“ Hlavu štátu tiež trápi, že po Svätoplukovom panovaní prišlo niečo, čo trvá možno dodnes – malosť elít a roztrieštenosť. Veľká Morava podľa Gašparoviča predstavuje prameň, z ktorého sa slovenská kultúra napája aj dnes. Spojená Európa pokračuje podľa prezidenta vo Svätoplukovom posolstve – jednote a solidarite.

Predseda parlamentu Pavol Paška vyzdvihol Svätopluka ako symbol jednoty a spolupatričnosti. Odmietol akékoľvek pochybnosti o umiestnení jeho sochy na nádvorie Bratislavského hradu. Podľa neho ak je Hurban symbolom slovenského parlamentarizmu, Svätopluk je symbolom štátnosti. Ľudí, ktorí spochybňujú všetko veľké, čo Slovensku história dala, ako napríklad Jánošíka či Dubčeka, označil za národných nihilistov, ktorých „ženie závisť, hnev a nenávisť“.

Premiér Robert Fico vidí v odhalení sochy Svätopluka na hrade zrodenie druhého piliera národného a štátotvorného sebavedomia, ktorý začíname budovať. Ak vierozvestcov Cyrila a Metoda vnímajú Slováci ako základný pilier kultúrneho povedomia, za Svätoplukom stojí štátotvorná tradícia. Podľa neho tu Svätopluk historicky účinkoval dávno pred svätým Štefanom a pred svätým Václavom, čo „dokazuje, že na tomto území súvisle žijeme pätnásť storočí“.

Socha spolu s podstavcom je vysoká 7,8 metra. Vzpínajúci sa kôň so Svätoplukom je odliaty z bronzu, podstavec zo žuly. Na podstavci je plaketa s textom „Svätopluk“, pod ním „Kráľ starých Slovákov“ a začiatok textu buly pápeža Jána VIII., ktorú Svätoplukovi poslal v roku 880.

Hlinenú predlohu súsošia aj s autorskými právami daroval národnej rade bezodplatne akademický sochár Ján Kulich, okrem iného autor mnohých sôch bývalého režimu.

Voči ceremónii i osobe autora pomníka vyslovovali pred hradom nesúhlas mladí umelci s červenými transparentmi. Podľa nich ide o mocenské gesto bez akejkoľvek diskusie, značkovanie územia a pozostatok myslenia 19. storočia. Verejný priestor číslo jeden, Bratislavský hrad, si podľa nich týmto rozhodnutím prisvojila terajšia vládna garnitúra a Slovensko sa po dvadsiatich rokoch vracia k normalizácii, ktorú v minulosti prezentoval aj autor súsošia Kulich.

Pomník postavili napriek tomu, že na jeho zhotovenie nevyzbierali plánovanú sumu peňazí. Občianske združenie Svätopluk, ktoré založili prezident, predseda NR SR a premiér, vybralo podľa údajov zverejnených na internetovej stránke zhruba 122 650 eur. Náklady na stavbu sochy a jej osadenie vyčíslil ešte v marci Fico na 270-tisíc eur. Predseda vlády pôvodne predpokladal, že na dielo sa vyzbierajú veľké firmy do troch týždňov. Nakoniec jedinou spoločnosťou, ktorá prispela sumou 16 600 eur, sú Hornonitrianske bane. Drvivú väčšinu prispievateľov tvorili poslanci, ministri a nominanti Smeru-SD, každý dal po tisíc eur.

Okrem veľvyslancov väčšinu oficiálnych hostí tvorili ministri, poslanci a nominanti strany Smer-SD.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičPavol PaškaRobert FicoSvätopluk