Prezidentovi chýba zástupca v Legislatívnej rade vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gašparovič
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. januára (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič na margo vrátených zákonov do parlamentu pripomenul v dnešnej relácii STV O päť minút dvanásť, že za Dzurindovej vlády vrátil 30 zákonov, za Ficovej 28 a za súčasnej vlády zatiaľ 9 zákonov. Gašparovič sa podľa jeho slov s ministrami dohodol už pri menovaní vlády na forme spolupráce. V prípade premiérky, napríklad keď mal s niektorým zákonom nejaký problém, tak sa s Ivetou Radičovou stretol a dohodli sa. Takisto to funguje s niektorými ďalšími ministrami, s ktorými má pravidelné stretnutia, vzhľadom na oblasti, ktoré vedú. „S ostatnými ministrami je to trochu poslabšie,“ dodal Gašparovi.

Problém nepochopenia, prečo dochádza k vráteniu zákonov, vidí vo fungovaní legislatívneho procesu. Zákony podľa Gašparoviča najprv prelúska legislatívna rada. „Pani ministerka spravodlivosti zástupcu Kancelárie prezidenta vylúčila z legislatívnej rady, to vo svete neviem, či existuje,“ vyhlásil Gašparovič a dodal, že ministerka Lucia Žitňanská s ním chcela konzultovať potom, ako bol zákon v národnej rade schválený. „Moje vrátenie zákonov, ktoré by možno nemuselo byť, sme mohli vyriešiť pred tým, ako bol schválený zákon v národnej rade,“ myslí si prezident. Odmietol, že by zákony vracal preto, že nemá zástupcu v legislatívnej rade. „Tieto zákony sú urobené rýchlo a zle,“ uviedol prezident.

Premiérka Iveta Radičová sa už stretla s ministerkou spravodlivosti. „Napravíme skutočne chybu, ktorá sa stala,“ povedala Radičová. Vysvetlila, že legislatívnu radu koncipovali nanovo preto, že ju v minulosti viedol podpredseda vlády, ktorým minister resp. ministerka spravodlivosti v súčasnosti nie je. „Doplníme samozrejme zástupcu prezidentskej kancelárie do legislatívnej rady vlády a tým dôvody technické, nehovorím, že zanulujeme, ale znížime,“ povedala premiérka. Pri viacerých obsahových záležitostiach im podľa Radičovej asi zostane odlišný názor na vec. Gašparovič pripomenul, že viackrát navrhuje zmeny iba k niektorým častiam zákonov, ktoré keď sa príjmu, tak bude zákon v takom znení platiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičIveta RadičováLucia Žitňanská