Radičová stopla návrh Miškova o ÚRSO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juraj Miškov
Minister hospodárstva Juraj Miškov Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Návrh ministra Miškova nezískal v utorok v noci podporu koalície. Podľa premiérky Ivety Radičovej by totiž postup, kedy by zostal fungovať iba Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a jeho predsedu by menovala a odvolávala vláda, bol v rozpore s programovým vyhlásením vlády.

,,Návrh na zrušenie Rady pre reguláciu sme nepovažovali za napĺňanie programového vyhlásenia vlády, pretože to jednoznačne stanovuje, že celý tento proces odpolitizujeme. Postup priamo menovať šéfa regulačného úradu vládou by bol opačný proces. Takže takéto riešenie nie a pán minister navrhne iné riešenie,“ konštatovala Radičová po utorňajšej koaličnej rade.

Zámer ministra hospodárstva zrušiť Radu pre reguláciu je aj podľa šéfa parlamentného výboru pre hospodárstvo Stanislava Janiša zlý. „Novela je šitá veľmi horúcou ihlou. Riešenie, že celá regulačná politika bude výhradne v rukách vlády, alebo ministerstva hospodárstva, ako hovorí návrh, je zlé riešenie. Nezávislého regulátora treba posilňovať a nie z jeho nezávislosti uberať,“ povedal dnes pre agentúru SITA Janiš.

Podľa neho, ak chce ministerstvo riešiť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO), mal by zákon vrátiť do roku 2006, čím by sa posilnila nezávislosť úradu a objektivita jeho rozhodovania. V súčasnosti je rada zložená zo zástupcov NR SR a vlády, ktorých do funkcií menuje prezident SR.

Minister hospodárstva Juraj Miškov v utorok informoval, že na regulačnom úrade je v súčasnosti podľa neho protizákonný stav, pretože predseda Rady pre reguláciu je zároveň poverený aj riadením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO). “Tento stav je protizákonný už len z toho dôvodu, že člen Regulačnej rady, ktorá určuje regulačné pravidlá, nemôže riadiť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý rozhoduje o cenách energií,“ uviedol Miškov.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj MiškovStanislav Janiš
Firmy a inštitúcie ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví