Radičovej úrad usporil takmer päť miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iveta Radičová
Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – Presne 4,93 milióna eur ušetrilo nové vedenie Úradu vlády SR v II. polroku 2010. Ako úrad informuje v tlačovej správe, v oblasti ľudských zdrojov ušetril milión eur.

Vďaka tomu, že prehodnotil niektoré nevýhodné zmluvy, mu zostalo v kase takmer 3,1 milióna eur. Ďalších 846,8-tisíca eur usporil na dotačných programoch šport a drogy, prostriedky použil na sanovanie škôd po povodniach. „Predchádzajúce vedenie úradu na čele so súčasným poslancom Národnej rady SR za Smer-SD Igorom Federičom zanechalo po voľbách množstvo neriešených problémov a nevýhodných zmlúv,“ konštatuje úrad premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Od 9. júla odišlo z inštitúcie po personálnom audite 203 zamestnancov, tvrdí Úradu vlády SR. K 1. januáru 2011 tam zostáva pracovať 368 zamestnancov. Pre organizačné zmeny opustilo v II. polroku tohto roka post 57 zamestnancov, ôsmich trvalo preložili, dvanásti skončili v skúšobnej lehote a 44 na vlastnú žiadosť a na základe zákona o štátnej službe a zákona vo verejnom záujme. Pre delimitáciu s rezortom zahraničia rozviazali pomer so šiestimi, delimitácia s ministerstvom dopravy bola dôvodom na rozviazanie pomeru so 76 pracovníkmi.

Sadzobníky a zmluvy

Nové vedenie Úradu vlády SR tvrdí, že vyriešilo viacero vážnych problémov po svojich predchodcoch. Medzi nimi nevýhodné externé paušálne zmluvy, nevyriešené pozemky pod objektom Úradu vlády SR, premrštené zmluvy na prenájom obrazov, obchádzanie verejného obstarávania pri nákupe tovaru či zabezpečení služieb. Radičovej úrad zdedil aj nedostatky pri správe majetku úradu vlády, kde nájomcom priestorov patriacich do majetku Správy zariadení Úradu vlády SR (Miestodržiteľský palác a Hotel Bôrik) neboli fakturované energie od roku 2008.

Medzi najvypuklejšie problémy patrili aj sadzobníky na poskytovanie ubytovania v účelových zariadeniach, ktoré neboli dlhodobo upravené a dnes nepokrývajú ani náklady spojené s ich prevádzkou, ďalej neboli uzatvorené zmluvy v grantových systémoch. Po predchádzajúcom vedení vraj zostali aj nerefundované mzdy a odmeny z prostriedkov EÚ pre zamestnancov za predchádzajúci kalendárny rok. Úrad vlády SR zrušil aj odmeny, ktoré v niektorých prípadoch dosahovali aj viac ako 10-tisíc eur polročne. Informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta Radičová