Koalícia v utorok zablokuje voľbu generálneho prokurátora

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Koaličná rada - december 2010
Zľava: Predseda Most-Híd Béla Bugár, predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, premiérka Iveta Radičová, predseda KDH Ján Figeľ a predseda SAS Richard Sulík počas tlačovej besedy po rokovaní Koaličnej rady v centrále Most-Híd. Bratislava, 6. december 2010. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Koalícia sa dohodla na odtajnení voľby generálneho prokurátora. Utorkové druhé kolo voľby sa síce uskutoční v tajnom režime, ale koaliční poslanci zvolenie nového šéfa prokuratúry zablokujú.

„Toto je dohoda štyroch strán koalície,“ povedal predseda parlamentu a SaS Richard Sulík. Vládne strany následne zmenia rokovací poriadok parlamentu tak, že tretia voľba generálneho prokurátora bude verejná.

Novelu podľa Sulíka vypracujú koaliční poslanci a predložia ju na najbližšiu budúcoročnú februárovú schôdzu parlamentu. Prerokujú ju v štandardnom legislatívnom konaní, v marci by právnu normu mohli schváliť. Tretie kolo voľby generálneho prokurátora, už s verejným hlasovaním, by sa teda mohlo konať v apríli alebo máji 2011, podľa toho, či novelu prezident vráti parlamentu na opätovné prerokovanie.

Predsedovia vládnych strán odmietli špekulácie o možnosti rekonštrukcie vlády v prípade, že by nebol zvolený koaličný kandidát na generálneho prokurátora. „Odmietame akékoľvek špekulácie takéhoto druhu,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. „Stojíme za vládou Ivety Radičovej, iná alternatíva pre nás, pre našich poslancov neprichádza do úvahy,“ uviedol predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Podporu vláde a premiérke Ivete Radičovej vyjadril aj predseda KDH Ján Figeľ. „Voľba generálneho prokurátora je nielen testom vzájomnej dôvery, ale aj stavu koalície,“ vyhlásil Figeľ a dodal, že Jozef Čentéš zostáva ich spoločným kandidátom na generálneho prokurátora.

Koaličná rada - december 2010
Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda prichádza na rokovanie Koaličnej rady do centrály Most-Híd. Bratislava, 6. december 2010. Foto: SITA/Nina Bednáriková

Foto: SITA/Nina Bednáriková

Koaličná rada - december 2010
Predsedníčka vlády Iveta Radičová prichádza na rokovanie Koaličnej rady do centrály Most-Híd. Bratislava, 6. december 2010. Foto: SITA/Nina Bednáriková

Foto: SITA/Nina Bednáriková

Koaličná rada - december 2010
Predseda SAS Richard Sulík prichádza na rokovanie Koaličnej rady do centrály Most-Híd. Bratislava, 6. december 2010. Foto: SITA/Nina Bednáriková

Foto: SITA/Nina Bednáriková

Koaličná rada - december 2010
Predseda SAS Richard Sulík prichádza na rokovanie Koaličnej rady do centrály Most-Híd. Bratislava, 6. december 2010. Foto: SITA/Nina Bednáriková

Foto: SITA/Nina Bednáriková

Koaličná rada - december 2010
Zľava: Podpredseda SAS Juraj Miškov, predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš, predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, premiérka Iveta Radičová a podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš počas rokovania Koaličnej rady v centrále Most-Híd. Bratislava, 6. december 2010. Foto: SITA/Nina Bednáriková

Foto: SITA/Nina Bednáriková

„KDH veľmi záleží na transparentnosti, dôveryhodnosti a zákonnosti spravovania vecí verejných,“ dodal šéf KDH. „Do tejto vlády sme išli s tým, že bude mať také zloženie, aké má a jej predsedníčkou bude Iveta Radičová, toto je pre nás podstatná vec,“ vyhlásil predseda SaS Sulík. Sulík aj Bugár vyslovene potvrdili, že ak by premiérka podala demisiu pre zvolenie terajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, SaS a Most-Híd by vystúpili z vládnej koalície.

SULÍK: Odmietame, aby šesť zbabelých zradcov rozhodovalo o zložení vlády

Zatiaľ koalícia nezvolila generálneho prokurátora trikrát po sebe. Neúspešné boli dve kolá prvej voľby a jedno kolo druhej. Pri poslednom hlasovaní vo štvrtok minulý týždeň kandidát Smeru-SD Dobroslav Trnka získal o jeden hlas viac ako koaličný nominant Jozef Čentéš, pričom Trnku podporili aj niektorí koaliční poslanci. Predseda Smeru-SD Robert Fico napadol štvrtkovú voľbu na ústavnom súde. Považuje ju za protiústavnú, lebo koaliční poslanci si fotili hlasovacie lístky a chodili hlasovať vo dvojiciach.

Fico nevylučuje, že z voľby prokurátora stiahne skrutátorov

Smer-SD nevylučuje, že z utorňajšej voľby generálneho prokurátora stiahne svojich skrutátorov. Ambíciu koalície zablokovať hlasovanie považuje za protiústavnú. „Poslanci budú zajtra vykonávať svoj mandát podľa príkazu zo straníckej centrály,“ konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico. Ústava SR pritom hovorí, že poslanci Národnej rady SR vykonávajú svoju funkciu slobodne.

Podľa Fica je premiérka klamárka, pretože v nedeľu v televíznej relácii deklarovala dôstojnú tajnú voľbu a dnes súhlasila s blokovaním utorňajšieho hlasovania o generálnom prokurátorovi. Vyzval ju, aby koalícia v utorok hlasovala o prokurátorovi riadne. Zároveň navrhuje, aby voľbu spojila s hlasovaním o dôvere vláde.

Fico kritizuje vyjadrenia predstaviteľov koalície o zradcoch alebo Judášoch. Označili tak šiestich vlastných poslancov, ktorí v prvom kole voľby generálneho prokurátora nehlasovali za spoločného koaličného kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD je presvedčený, že im diktát strany upiera ústavné právo. „To nemôže poslanec v národnej rade povedať svoj názor?“ pýta sa Fico. Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák poznamenal, že za Dobroslava Trnku možno zahlasovali tí poslanci, ktorí mu slobodne dali hlas aj pred siedmimi rokmi. Fico odmietol, že by rokoval so šesticou koaličníkov.

Smeru sa nepáči, že parlament musí meniť rokovací poriadok len preto, že sa vládny štvorlístok nevie dohodnúť. „Je to nevídaná zmena demokratických pravidiel hry v strede procesu,“ vyhlásil Fico. Koalícia dnes podľa neho stratila posledný kúsok sebaúcty, keď si chce udržať moc na úkor demokracie. Považuje za nebezpečné, že si koalícia urobila z generálneho prokurátora svojho úradníka. „Je verejné tajomstvo, že ak bude zvolený pán doktor Čentéš za generálneho prokurátora, prvým námestníkom Generálnej prokuratúry bude pán Szabó (Jozef, pozn. SITA), nominant strany Most-Híd. Druhým námestníkom má byť predstaviteľ KDH, pán Lauko (Martin, pozn. SITA),“ vyhlásil Fico s tým, že pri obsadení postov očakával dohodu s opozíciou.

Zmenia spôsob voľby funkcionárov

Premiérka považuje za prirodzené, že pri takejto patovej situácii sa nebude okamžite pokračovať v treťom kole volieb. Utorkové tajné hlasovanie by sa podľa nej malo uskutočniť štandardne, bez kontrolných mechanizmov. Vláda chce podľa nej ďalej napĺňať programové vyhlásenie kabinetu, zvýšiť vymáhateľnosť práva a pokračovať v schvaľovaní protikorupčných opatrení. Zdôraznila, že vládou predložený štátny rozpočet medzinárodné inštitúcie vyhodnotili ako jeden z najlepších európskych rozpočtov. „Odmietame, aby šesť zbabelých zradcov rozhodovalo o zložení vlády,“ komentoval odtajnenie volieb Sulík. Podľa neho občania majú právo vedieť, ako poslanci hlasujú. Zdôraznil, že vláda padnúť môže, ale „nie takýmto zbabelým a zákerným spôsobom“.

Koalícia chce zmeniť spôsob voľby všetkých verejných funkcionárov, u ktorých tajnú voľbu neukotvuje ústava. Verejne by sa po novom malo hlasovať napríklad o generálnom prokurátorovi, predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu, ombudsmanovi, kandidátoch na sudcov ústavného súdu či riaditeľovi Ústavu pamäti národa. Naopak, tajne by sa volili aj naďalej predseda a podpredsedovia parlamentu a šéfovia výborov národnej rady. Sulík na margo utorkovej voľby šéfa prokuratúry skonštatoval, že si prevezme hlasovací lístok a opustí rokovaciu sálu.

KOALIČNÁ RADA: Voľba generálneho prokurátora bude verejná

Verejná voľba rieši problém prokurátora, nie šiestich Judášov

Odtajnenie voľby prokurátora nevyrieši situáciu, s ktorou sa v posledných týždňoch pasujú vládne strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd, tvrdí politológ Miroslav Kusý. „Rovnaká situácia sa im môže vyskytnúť pri najbližšej príležitosti, lebo koalícia rieši len jeden konkrétny prípad, ale nie problém šiestich Judášov,“ povedal agentúre SITA Kusý.

Politológ považuje avizovanú zmenu rokovacieho poriadku za nešťastný ústup demokracii totalitným spôsobom. Nepáči sa mu, že koalícia mení vyššie demokratické princípy len preto, že sa sama nevie dohodnúť. Tajné hlasovanie v prípadoch, ako je voľba prokurátora, podľa neho má svoje opodstatnenie. Kritizuje aj zablokovanie voľby, ktoré koalícia plánuje na utorok. „Keď sa robí obštrukcia vo vlastnej koalícii, je to trápne, keďže normálne sa robia obštrukcie voči opozícii,“ poznamenal Kusý s tým, že je to už druhý raz, čo táto koalícia robí obštrukcie vo vnútri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDobroslav TrnkaIveta RadičováJán FigeľJozef ČentéšMikuláš DzurindaMiroslav KusýRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák