SDKÚ-DS: Kandidátom na prokurátora je Hrivnák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dzurinda
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 2. novembra (WEBNOVINY) – Kandidátom strany SDKÚ-DS na post generálneho prokurátora je Ján Hrivnák, ktorého nominovala poslankyňa Národnej rady SR za SDKÚ-DS Jana Dubovcová. Po rokovaní poslaneckého klubu s vedením najsilnejšej koaličnej strany, na ktorom si vypočuli všetkých kandidátov, dali v SDKÚ-DS Hrivnákovi prednosť pred kandidátkou SaS, KDH a strany Most-Híd Evou Mišíkovou a súčasným šéfom prokuratúry Dobroslavom Trnkom, ktorého nominoval Stanislav Janiš z SDKÚ-DS i Mojmír Mamojka zo Smeru-SD. „Máme mandát vyjednávať na Koaličnej rade a pokúsiť sa o zhodu. Pokiaľ príde Koaličná rada ku zhode, poslanecký klub SDKÚ-DS je pripravený túto zhodu podporiť,“ povedala premiérka Iveta Radičová po rokovaní.

Radičová považuje voľbu generálneho prokurátora za principiálnu a hodnotovú, ako garanciu politickej kultúry, zmeny a väčšej dôvery v spravodlivosť. Poslancom povedala, že takúto zmenu považuje za veľmi podstatnú. „Je to pre mňa natoľko principiálne, že budem zvažovať ďalšie svoje pôsobenie,“ reprodukovala Radičová svoje slová poslancom a pripustila, že by pre túto voľbu zvažovala aj položenie funkcie premiérky. „Trošku predbiehame, ale porozumeli ste správne,“ dodala. Podľa premiérky budú poslanci strany v tajnom hlasovaní jednotní. „Poslanci SDKÚ-DS keď povedia, za koho hlasujú, tak za neho budú hlasovať,“ uviedla Radičová.

Stanislav Janiš, ktorý nominoval Trnku, tvrdí, že nechce brániť zmene. Na otázku, či bude hlasovať za Hrivnáka, povedal: „Počkáme si, či sa Koaličná rada zhodne na spoločnom kandidátovi, lebo spoločný kandidát koalície zatiaľ nie je.“ „Ja nebudem stáť v ceste, aby sa koalícia zhodla na spoločnom kandidátovi, “ dodal Janiš.

Poslanci SNS majú pri voľbe prokurátora voľnú ruku, vyhlásil Slota

Poslanci Národnej rady SR za SNS majú pri voľbe generálneho prokurátora voľnú ruku. „My sme nedali nijakého kandidáta. Ja som na poslaneckom klube povedal, že nech každý hlasuje podľa svojho vedomia a svedomia. Nemáme dohodnutý spoločný postoj pri voľbe, každý môže voliť koho chce,“ povedal dnes pre agentúru SITA predseda SNS Ján Slota. Zároveň dodal, že on sa možno na tejto voľbe nezúčastní.

Slota odmieta hodnotiť prácu súčasného generálneho prokurátora. „Ako to mám posúdiť? Ja som sudca alebo prokurátor? To by som musel sedieť pri ňom a hodnotiť podľa toho, aké úlohy mal za to-ktoré obdobie a len na základe toho by som mohol hodnotiť,“ uviedol predseda SNS.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováJán HrivnákJán SlotaMojmír MamojkaStanislav Janiš
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana