Nevinné obete streľby v Devínskej N. Vsi odškodnia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Devínska
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Pre krvavý incident, ktorý sa odohral v pondelok dopoludnia v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, vyhlásila vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní na štvrtok 2. septembra štátny smútok. Pietna spomienka na obete krvavého incidentu potrvá od 8:00 do 18:00. Štátne orgány, inštitúcie a orgány územnej samosprávy v tomto čase spustia štátne vlajky na pol žrde. Štátny smútok vyhlásila vláda na základe zákona o štátnych symboloch SR. Útočníkom, ktorý postrieľal sedem ľudí a sám pri šialenej prestrelke zomrel, bol 48-ročný Ľubomír Harman z Devínskej Novej Vsi.

Vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní vzala tiež na vedomie informáciu o udalostiach v Devínskej Novej Vsi a postupe vyšetrovania, o ktorom ju informoval policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Pondelkové tragické udalosti v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sú pre Slovenskú republiku úplne nová udalosť a nová skutočnosť. Po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády to povedala predsedníčka vlády Iveta Radičová. Avizovala, že odškodnené budú „nevinné obete incidentu“. Vniesť istotu do života občanov by podľa premiérky malo predovšetkým ďalšie uznesenie, ktoré dnes vláda prijala a má zaistiť lepšie vyzbrojenie policajtov, zakázať využívanie automatických zbraní na športové účely a zaviesť pravidelné psychotesty pre legálnych držiteľov zbraní. Vyhodnotí sa tiež, či existujúci metodický postup, ktorý policajti použili pri zásahu proti strelcovi v Devínskej Novej Vsi, je vyhovujúci. Kabinet tiež rozhodol, že na 2. septembra vyhlási štátny smútok. Ďalšie opatrenia sa pripravia na zasadnutia vlády v najbližšom období.

Radičová zdôraznila, že odškodnenie sa týka iba nevinných obetí. Peniaze poskytne rezort práce z humanitárneho fondu, z ktorého boli odškodňované aj obete povodní či iných živelných udalostí. Ako informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál, na ministerstve sú už pripravení ľudia, ktorí pracujú na príprave zoznamu oprávnených osôb a v najbližších dňoch ho skompletizujú. Finančná pomoc by podľa neho mala byť vyplatená v krátkom čase. Okrem jednorazovej dotácie na humanitnú starostlivosť poskytne rezort aj príspevky na pohreb a pozostalým tiež vzniká nárok na pozostalostné dôchodky ako sú vdovské a sirotské podľa zákona o sociálnom poistení. Výška financií, ktorú si odškodnenie vyžiada, ani zoznamy ešte kompletné nie sú. “Ja pevne verím a dúfam, že tí postihnutí zranení, ktorí sú ešte dnes v kritickom stave, všetci si nesmierne želáme, aby prekonali ten kritický stav, aby zostali tu medzi nami a hlavne, aby dôsledky zranení boli nie trvalé, ale aby sa im darilo zaradiť do bežného života,” podotkla Radičová.

Metodiku policajného postupu je podľa Radičovej potrebné prehodnotiť preto, lebo ide o novú situáciu a cieľom je zistiť, či postup, ktorý policajti dodržiavali, je zodpovedajúci takejto situácii. “Vždy je čo zlepšovať,” zdôraznil minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý pripomenul, že vďaka postupu polície nebolo obetí ešte viac “ako sa to stalo v niektorých iných krajinách, kde naozaj páchatelia až po tom čo vystrieľali všetky svoje náboje, a tento páchateľ ich mal strašne veľa so sebou, až potom spáchali samovraždu.” Pondelkový policajný zásah v Devínskej Novej Vsi zhodnotil ako správny. Ako však dodal, “je to nový fenomén, na ktorý sa musíme pripraviť.”

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJaroslav SpišiakJozef MihálĽubomír Harman