Tomanová a Kršíková budú musieť peniaze asi vrátiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomanová, Kršíková
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Bývalá ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová a jej štátna tajomníčka Emília Kršíková by mali vrátiť celú sumu, ktorú im vyplatilo Centrum vzdelávania. Právnici už hľadajú spôsob, ako to dosiahnuť. Dovedna ide o 12 600 eur. „Riešime, akú osobnú zodpovednosť voči obom dámam ministerstvo vyvodí,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu práce Lucia Nicholsonová.

Ako uviedla Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva, zaujímavosťou v celej kauze je fakt, že bývalá štátna tajomníčka Kršíková odpracovala na rôznych projektoch podľa výkazov práce v období od mája do júna tohto roka 135 hodín, pričom vykonávala funkciu štátnej tajomníčky, čo pri štandardnom pracovnom čase bolo celkovo 479 odpracovaných hodín. To by však znamenalo, že by v skutočnosti musela pracovať osem hodín denne vrátane sviatkov a víkendov. Podľa Devánovej ešte neuveriteľnejšie vyznieva fakt, že podľa podpísaných príkazných zmlúv sa cítila na to, aby v čase od januára 2010 do apríla 2012 odpracovala 3 265,2 hodiny. To by vychádzalo, ak by naďalej pracovala aj vo funkcii štátnej tajomníčky na ministerstve, na 288,6 odpracovaných hodín mesačne. Je to približne 13,1 hodiny denne počas pracovných dní alebo 9,6 hodiny denne vrátane sviatkov a víkendov.

Príkazné zmluvy oboch predstaviteliek bývalého vedenia rezortu sú už vypovedané. Exministerka Tomanová sa rozhodla odstúpiť od príkazných zmlúv, ktoré jej mali priniesť takmer 60-tisíc eur z eurofondov do vrecka až po tom, ako Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR upozornilo na jej pochybné praktiky. Zmluvy bývalej štátnej tajomníčke Kršíkovej vypovedalo Centrum vzdelávania na podnet ministerstva. Do roku 2013 jej mali priniesť približne 77-tisíc eur.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Emília KršíkováLucia NicholsonováViera Tomanová