Generálneho prokurátora nezvolili ani na štvrtý pokus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NR SR
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Poslanci dnes podľa očakávania v tajnej voľbe nezvolili generálneho prokurátora na nové sedemročné funkčné obdobie. Koaliční zákonodarcovia totiž neodovzdali hlasovacie lístky a tak ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných. Zo 150 poslancov, ktorí si prevzali hlasovacie lístky, dostal súčasný generálny prokurátor a nominant Smeru-SD Dobroslav Trnka 71 hlasov, koaličný kandidát Jozef Čentéš nezískal ani jeden hlas, 79 poslancov neodovzdalo hlasovacie lístky.

Parlament nezvolil generálneho prokurátora v tajnej voľbe štvrtýkrát po sebe

Pri tretej voľbe za opozičného kandidáta Trnku hlasovali i niektorí koaliční zákonodarcovia. Vládna štvorka sa preto dohodla, že ďalšie voľby šéfa prokuratúry sa uskutočnia verejnou formou. Pripravia návrh novely rokovacieho poriadku a ďalších zákonov, právne normy predložia do parlamentu na budúci rok. Nové verejné hlasovanie generálneho prokurátora na sedemročné funkčné obdobie sa očakáva po schválení noviel v apríli alebo máji. Opozícia verejné voľby odmieta. Terajšiemu generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi sa končí funkčné obdobie 2. februára 2011.

Fico chce rokovať o generálnom prokurátorovi s koalíciou

Rokovať s koalíciou o novom generálnom prokurátorovi chce predseda Smeru-SD Robert Fico. Ako dnes povedal na tlačovej konferencii na pôde Národnej rady SR, nemá však záujem diskutovať s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS), pretože na jej slovo sa nemôže spoľahnúť. „Ponúkam riešenie, dávam ponuku na rokovanie,“ apeloval na koalíciu. Fico sa nazdáva, že vládna štvorka má záujem o politické ovládnutie Generálnej prokuratúry. Koaličný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš má byť nominantom SaS, prvým námestníkom bude Jozef Szabó ako nominant Mosta-Híd a KDH má reprezentovať Martin Lauko. Ako dodal predseda Smeru-SD, existujú aj dohody o výmenách riaditeľov odborov a na trestné konania má mať potom kľúčový vplyv minister vnútra Daniel Lipšic z KDH. Keďže za týchto okolností nie je Čentéš pre Smer-SD dôveryhodný a terajší prokurátor Dobroslav Trnka je zasa neprijateľný pre koalíciu, mali by sa strany dohodnúť naprieč spektrom na inom mene. Ako zdôraznil, aj taký kandidát by sa mal stať generálnym prokurátorom v tajnej voľbe a nie vo verejnej, ktorú koalícia avizuje.

Podľa Fica za nezvolením prokurátora môže byť vzbura SDKÚ-DS

Bývalý predseda vlády zároveň naznačil, že za dvojnásobným nezvolením Čentéša môže byť vzbura SDKÚ-DS, pretože ich nominant v mocenskej štruktúre na generálnej prokuratúre nefiguruje. Reči o údajnom korumpovaní koaličných politikov sú podľa neho rozprávky.

Premiérka nie je klamárka, bráni Sulík Radičovú

Premiérka Iveta Radičová podľa predsedu parlamentu a SaS Richarda Sulíka nie je klamárka. „Pani premiérka nie je klamárka. Je to človek, ktorý má snahu o to, aby sme našli najlepšie možné riešenie. A priznávam, že nie vždy nájdeme najlepšie možné riešenie okamžite,“ povedal dnes po tajnej voľbe generálneho prokurátora Sulík. Zdôraznil, že ak niekto zmení názor po rozhovore so svojimi koaličnými partnermi, nemôžeme ho považovať za klamára. „U nás skrátka víťazia, keď nie vždy, tak v drvivej väčšine, argumenty. A nie to, keď veľký vodca niečo zavelí. Chápem, že pán Fico niečo také nepozná, keď všetci veľkého vodcu poslúchajú na slovo,“ dodal.

Predseda parlamentu pripomenul, že Radičovú za klamárku označil Fico, ktorý podľa výpovede priameho svedka Bohumila Hanzela zobral čiernych takmer 300 miliónov korún a za ne vybudoval stranu Smer. „Opätovne tvrdím, že pán Fico sa dostal so svojou stranou do parlamentu podvodom. Existuje k tomu výpoveď svedka, existuje k tomu zmluva, existuje k tomu nahrávka, na ktorej je hlas podobný Ficovmu. Opätovne vyzývam pána Fica, keď má štipku odvahy a hrdosti, aby sa podrobil detektoru lži a zodpovedal, či hlas na nahrávke je jeho,“ konštatoval Sulík.

Šéf SaS víta odtajnenie volieb generálneho prokurátora, predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, šéfa Fondu národného majetku i kandidátov na sudcov ústavného súdu. Voliči podľa neho majú právo vedieť, ako hlasovali poslanci, ktorým dali dôveru. Koalícia dnes podľa neho ukázala, že keď treba, vie konať. O možnej korupcii pri tajných minulých voľbách Sulík nemá relevantné informácie. Myslí si však, že mená šiestich poslancov, ktorí nepriamo hlasovali za pád vlády, sa časom dozvieme. Polícii pri vyšetrovaní prípadu úprimne drží palce. Pri dnešnej tajnej voľbe Sulík ako predseda NR SR opečiatkoval všetky hlasovacie lístky originálnou pečiatkou, aby neboli špekulácie o možnom falšovaní hlasovania.

Sulík vymyslel pečiatku, označil ňou hlasovacie lístky

Gašparovič je proti priamej voľbe prokurátora

Prezident SR Ivan Gašparovič je proti zmene spôsobu voľby generálneho prokurátora z tajnej na verejnú. Reagoval tak na dohodu vládnej koalície, ktorá sa rozhodla zablokovať voľbu generálneho prokurátora a čas do novej voľby využiť na zmenu legislatívy. Tá by mala umožniť priamu voľbu nielen šéfa prokuratúry, ale i ďalších parlamentom volených funkcionárov. „Mrzí ma, že dochádza k situácii, keď chceme meniť aj niektoré princípy, meniť spôsoby rozhodovania, ktoré trošku skĺzajú z demokratických princípov. Nie som za to, aby sa prokurátor či ďalší funkcionári volili priamo,“ dodal Gašparovič. Myslí si, že poslanec skladal sľub v parlamente s vedomím, že bude slúžiť republike, občanom a v rámci toho chce aj hlasovať. Ústava poslancom zabezpečuje hlasovanie podľa vlastného presvedčenia a svedomia. Ak svedomie podľa hlavy štátu poslancovi káže, ako má hlasovať, netreba meniť voľbu na takú, kde svedomie bude niekto ovplyvňovať a nútiť, ako má voliť. „Má sa rozhodnúť sám a to samostatné rozhodnutie je v tajnej voľbe,“ dodal prezident.

Zlomili demokraciu, vyhlásil Fico

Vládna koalícia podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica láme demokraciu, a ak zmení tajnú voľbu generálneho prokurátora na verejnú, pôjde podľa neho o zlomenie chrbtice slovenskej demokracii. „Ale zdá sa, že sú v mene moci schopní všetkého,“ povedal dnes po neúspešných voľbách generálneho prokurátora Fico.

Expremiér dnes naznačil, že premiérku Ivetu Radičovú mohol chcieť odstrániť napríklad predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Minister zahraničných vecí sa podľa Fica mohol dohodnúť s niektorými poslancami, aby podporili terajšieho šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku.

Nepriateľom vládnej koalície je podľa neho vládna koalícia, hľadať akýchsi vinníkov alebo osoby, ktoré sa vraj pokúšali korumpovať vládnych poslancov zvonku, považuje za zbytočné.

Koaličná rada podľa Fica zakázala vládnym poslancom voliť, čo považuje za protiústavné. Predseda Smeru-SD vyslovil želanie, aby budúci generálny prokurátor vzišiel z dohody naprieč politickým spektrom.

Čím viac je transparentnosti, tým lepšie, myslí si Dzurinda

Verejná voľba generálneho prokurátora bude podľa predsedu najsilnejšej koaličnej strany SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu správnym krokom. „Občania majú plné právo vedieť, ako sa správajú nimi zvolení poslanci v parlamente. Mne sa páči transparentnosť, čím je väčšia, čím je jej viac, tým je to zdravšie pre spoločnosť,“ povedal dnes po zverejnení výsledkov volieb generálneho prokurátora. Ako dodal, bol si temer istý, že voľby dopadnú tak, ako sa v pondelok dohodli koaliční lídri. Teší ho, že dohoda platí a koalícia ide do ďalšej fázy, teda pripraviť novely zákonov tak, aby sa nabudúce volil generálny prokurátor verejne. „Aj ho zvolíme,“ zdôraznil. Hoci on sám bol za zrýchlený legislatívny proces pri príprave tejto legislatívy, nemá problém s riadnym priebehom a považuje to len za technickú stránku veci. Za podstatné považuje ďalšie zotrvanie vládnej koalície, pretože je pre Slovensko dobrá.

Verejnú voľbu nepovažuje za ohrozenie slobody poslancov. „Je veľa verejných hlasovaní, necítime sa o nič menej slobodní, nerozumel som tej hystérii, že tým ohrozujeme piliere demokracie,“ nazdáva sa. K indíciám, že niektorí z koaličných poslancov boli pod korupčným tlakom, sa odmietol vyjadriť. „Keby som mal dôveryhodné informácie na úrovni dôkazov, vedel by som, čo robiť,“ povedal. Dzurinda nepripúšťa, že na pozadí problémov so zvolením nového generálneho prokurátora boli úvahy o zmene na poste predsedníčky vlády. „Neverte nikomu, kto tvrdí, že nejaké rošády boli na pozadí. Je to úplne na smiech, sme a budeme veľmi jednotní,“ skonštatoval pred novinármi a zdôraznil, ktoré priority sú pre neho najdôležitejšie: „Slovensko, moja strana a ja.“

Koaličným kandidátom bude opäť Čentéš, povedal Bugár

Jozef Čentéš bude aj vo verejnej voľbe generálneho prokurátora koaličným kandidátom, povedal dnes po neúspešnej tajnej voľbe predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Je rád, že koaliční poslanci dodržali dohodu z pondelka, neodovzdali hlasovacie lístky a znemožnili tak zvolenie nového generálneho prokurátora. Šiesti poslanci, ktorí v prvom kole druhej voľby nepodporili Čentéša, sa podľa predsedu strany Most-Híd skryli za anonymitu a dnes už nemali odvahu vystúpiť a povedať, že oni sú tí, ktorí nevolili koaličného kandidáta. Nazdáva sa, že keď vládna štvorka zmení voľbu z tajného hlasovania na verejné, budú hlasovať podľa koaličnej dohody. Zdôraznil, že koaličná dohoda platí len pre vládnutie s Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) na poste premiérky a prípadné zvolenie súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku znamená koniec koalície. „Jednoznačne. Ak niekto počíta s tým, že zahlasuje, padne premiérka a ideme ďalej, tak sa prerátal,“ povedal dnes pred novinármi.

Na rade je teraz príprava legislatívnych textov, ktoré zmenia voľbu generálneho prokurátora na verejnú. Zákon pripraví do 15. januára nasledujúceho roka skupina poslancov, predovšetkým z Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Bugár odmieta názor, že takáto korekcia obmedzí slobodu poslanca, ako to tvrdí opozícia ústami predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Vzťahy v koalícii podľa Bugára neboli príjemné, keďže sa strany navzájom obviňovali z toho, ktorí poslanci nehlasovali podľa koaličnej dohody. O motívoch šiestich poslancov, ktorí sa nezachovali podľa dohody, nechcel špekulovať, o korupcii informácie nemá. „Keď sa poslanci obviňujú, môže to mať dohru, povedzme pred súdom, preto som v tom opatrný,“ poznamenal a dodal, že korupčné obvinenia nemôže ani vyvrátiť. „Niet čo oslavovať, nepotrebujem ďalšie tri mesiace, potrebujem mať zvoleného generálneho prokurátora, toho nášho. Čentéša,“ uzavrel.

Voľba bola protiústavná, tvrdí Slota

Priebeh dnešnej voľby generálneho prokurátora považuje predseda SNS Ján Slota za protiústavný čin. „Týmto krokom sme sa dostali o päťdesiat rokov dozadu, čiže do tých rokov komunistickej diktatúry. Je smutné, keď pani premiérka sa tu naparuje, aká je veľká demokratka a týmto činom sa skutočne priblížila boľševicko-fašistickým manierom,“ povedal šéf národniarov po zverejnení výsledkov voľby. Slotovi sa nepáčilo, že poslanci nemohli vykonať voľbu slobodne, ale koaliční lídri im direktívne nariadili, ako sa dnes majú zachovať. „To hádam nezažili ani v Papui Novej Guinei,“ dodal. Podozrenia z toho, že niektorí koaliční poslanci boli pod nátlakom, resp. uplatení, aby hlasovali za súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a nie za koaličného kandidáta Jozefa Čentéša, považuje za podružné. Kľúčová je podľa neho demokracia na Slovensku ako taká. „Poslanec má hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia,“ zdôraznil. Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj k tomu dodal, že keď sa bude hlasovať verejne, legitimita voľby generálneho prokurátora môže byť spochybnená.

Generálneho prokurátora poslanci nezvolili

Voľbu prokurátora prešetruje polícia

Na základe medializovaných informácií o postupe pri voľbe generálneho prokurátora polícia preveruje, či nedošlo k spáchaniu trestných činov korupcie,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová v stanovisku Prezídia Policajného zboru k postupu pri voľbe generálneho prokurátora. Niektorí poslanci koaličnej SaS totiž pre denník SME povedali, že sa ktosi neúspešne pokúšal podplatiť jedného z ich poslancov. V nedeľu sa šéf parlamentného poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár vyjadril v relácii Slovenskej televízie „O 5 minút 12″, že koaliční poslanci, ktorí nehlasovali za kandidáta koalície na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, sú buď podplatení, alebo sú vydieraní či vydierateľní alebo sa rozhodli „povaliť“ vládu Ivety Radičovej. Vláda sa na Koaličnej rade rozhodla, napriek protestom opozície, že v parlamente presadí legislatívne zmeny, vďaka ktorým by mohol byť generálny prokurátor zvolený vo verejnej, nie tajnej voľbe.

Prokurátori sú znepokojení priebehom volieb generálneho prokurátora

Rada prokurátorov SR vyslovuje vážne znepokojenie nad spôsobom výberu, ale najmä voľbou kandidátov na funkciu generálneho prokurátora SR, ktorý sa Rade prokurátorov SR ako aj prokurátorom javí ako značne spolitizovaný, čo evokuje neúmerný zásah do nadstraníckosti funkcie generálneho prokurátora SR. Rada upozorňuje, že podľa Ústavy SR je prokuratúra samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom SR. Právo poslancov NR SR voliť generálneho prokurátora SR vyplýva priamo zo zákona. Z právneho poriadku však vyplýva aj nadstranícke postavenie prokurátorov ako i generálneho prokurátora SR. Striktná deľba navrhovaných kandidátov na koaličných a opozičných nesie so sebou nebezpečenstvo spolitizovania tejto funkcie a následne tiež prokuratúry ako celku, upozorňujú prokurátori.

Rada prokurátorov zastáva názor, že je v rozpore so zásadami materiálneho chápania právneho štátu meniť podmienky voľby generálneho prokurátora SR počas už prebiehajúceho procesu jeho voľby. Nemožno spochybniť právo NR SR prijímať a meniť zákony, avšak zákonodarná právomoc NR SR by nemala byť podľa prokurátorov zneužívaná s cieľom riešenia konkrétneho politického sporu.

Podľa prokurátorov je potrebné akceptovať slobodnú vôľu poslancov NR SR tak, ako im to vyplýva z ich ústavného postavenia a ponechať im možnosť prejavu tejto vôle, ktorá bude ovplyvnená iba hodnotením profesijných a morálnych vlastností navrhnutého kandidáta. Zmena tajnej vol’by na verejnú však vytvára možnosť neprimeraného politického tlaku na poslancov NR SR pri voľbe generálneho prokurátora SR.

Agentúru SITA informovala o stanovisku hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDaniel LipšicDobroslav TrnkaIvan GašparovičIveta RadičováJán SlotaJozef ČentéšJozef KollárMikuláš DzurindaRafael RafajRobert Fico