Lampión šťastia spôsobil autohaváriu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lampion
Foto: Matúš Vencúrik, presov.sk

PREŠOV 11. októbra (WEBNOVINY) – Lampióny šťastia, ktoré v nedeľu o 19:30 vypustilo k oblohe viac ako 2 000 Prešovčanov, nepriniesli každému iba šťastie. Jeden zo zatúlaných lampiónov pristál na prednom skle auta 23-ročného vodiča z okresu Sabinov, ktorý okolo 20:00 prechádzal prešovskou ulicou 17. novembra.

Ako pre agentúru SITA povedal Ľubomír J., ktorý sedel za volantom požičaného auta havaroval, keď sa mu prilepil lampión na sklo na strane vodiča. Po tom, ako stratil výhľad, pribrzdil a stočil volant na kraj vozovky. Išiel asi 50-kilometrovou rýchlosťou. Nanešťastie narazil na obrubník, prerazil pneumatiku a poškodil disk. Škodu odhaduje na 1 000 eur. Keďže nie je majiteľom vozidla, nevedel potvrdiť, či škodu preplatí poisťovňa. Jemu ani jeho spolujazdcovi sa našťastie nič nestalo.

Hovorkyňa mesta Iveta Adamová uviedla, že išlo o prvé hromadné vypúšťanie balónov šťastia v Prešove. Tradícia pochádza z Thajska, kde ich vypúšťajú smerom na more. Podobná akcia sa u nás už konala v Bratislave aj v Žiline. V Prešove sa predalo vyše 2 000 lampiónov. Podľa hovorkyne hlavným organizátorom bol Peter Hermanovský a občianska iniciatíva Jednoducho balóny. Radnica ich myšlienku podporila a pre veľký záujem zabezpečila na deviatich miestach, odkiaľ sa balóny vypúšťali, koordinačné tímy.

Celá akcia prebehla bez incidentov. Mesto prostredníctvom oddelenia verejnoprospešných činností sa už dnes púšťa do upratovania,“ informovala Adamová. Podľa jej slov mesto zabezpečilo asistenciu mestskej polície a hasičov. K odškodneniu majiteľa poškodeného auta uviedla, že mesto bude prípad monitorovať. K poistke zodpovednosti za škody, ktorú pri organizovaní rôznych akcií môže uzavrieť organizátor akcie, sa nevedela vyjadriť.

Peter Hermanovský pre agentúru SITA povedal, že sa necíti byť žiadnym organizátorom víkendovej akcie, je autorom myšlienky zorganizovať vypúšťanie lampiónov pre svojich kamarátov. Ako uviedol, kontaktoval sa s nimi prostredníctvom sociálnej siete Facebook, svoju pozvánku rozposlal na 30 adries. „Následne sa na nich začali nabaľovať ďalší ľudia a na víkendovú akciu sa zrazu hlásilo viac ako 2 000 záujemcov. Preto som sa obrátil na mestský úrad, či je možné takúto akciu vôbec robiť,“ popísal sled udalostí Hermanovský.

Osobne zabezpečil 2 500 lampiónov z vlastných peňazí, ktoré predávali s kamarátmi po dve eurá. Keďže ich kúpili po 1,5 eurá, rozhodli sa zisk venovať na charitatívne účely v prospech občianskeho združenia MAGIS, ktoré poskytuje sociálnu pomoc ženám v núdzi a sociálne slabým rodinám. Hermanovský uviedol, že havária vodiča ho mrzí.

Podľa jeho informácií bezpečnosť a upratovanie víkendovej akcie malo na starosti mesto.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia