Na Sekčove inštalovali druhý automat na mlieko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mlieko, automat
Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 18. februára (WEBNOVINY) – Neprešiel ani mesiac odkedy družstvo Agroplus Prešov dalo do prevádzky na najväčšom sídlisku Sekčov v Prešove mliečny automat a od dnešného dňa spúšťa ďalší. Umiestnili ho vedľa prvého na Exnárovej ulici na frekventovanom mieste pri dvoch veľkých obchodných centrách. Denná kapacita jedného automatu je 1 200 litrov, hneď od začiatku sa ukázalo, že pre 28-tisícové sídlisko nepostačuje. Kapacita nádrže je 200 litrov a plní sa šesťkrát denne. Automat je v prevádzke nepretržite 24 hodín denne.

Čerstvé kravské mlieko dovážajú z neďalekej družstevnej farmy v Ruskej Novej Vsi. Napriek veľkému záujmu liter mlieka ostáva na sume 50 centov. Zákazníci si ho môžu kúpiť do vlastných nádob. Mlieko nie je pasterizované ani chemicky upravené s pôvodným obsahom vitamínov a bielkovín, s podielom tuku okolo 4 %.

Ako uviedol pre agentúru SITA predseda družstva Ladislav Varga, automat je napojený na softvér, ktorý prevádzkovateľa okamžite upozorní na pokles mlieka v zásobníku pod určený limit. Vtedy ho prídu doplniť. Okrem toho každý deň zariadenie dezinfikujú a mlieko komplet vymenia za čerstvé. Družstvo sa bude uchádzať o štátnu podporu z ministerstva pôdohospodárstva. Rezort ponúkol prvovýrobcom možnosť prefinancovať svoje náklady do výšky 50 %, prvovýrobca môže získať na jeden automat dotáciu do výšky 7-tisíc eur. Družstvo zavedením druhého automatu do prevádzky bude na hranici dennej produkcie mlieka. V jarných mesiacoch apríl – máj by sa mala dojivosť zvýšiť, vtedy by chceli dať do užívania tretí automat na Sídlisku III.

Družstvo Agroplus Prešov má 160 dojníc, ročne vyprodukuje 1 mil. kg mlieka. V Ruskej Novej Vsi, kde je farma, kúpili a zrekonštruovali dom, v ktorom si miestni občania môžu tiež kupovať denne čerstvé mlieko.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať