Prešov buduje Kanceláriu sociálneho poradenstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prešov
Foto: SITA/Kvetoslava Mudríková

PREŠOV 1. novembra (WEBNOVINY) – Mesto Prešov pripravuje prístavbu priestorov pre Kanceláriu sociálneho poradenstva v prízemnej časti svojej budovy na Jarkovej ulici číslo 24, kde je dnes bočný bezbariérový vstup do jednej z budov mestského úradu. Vo vedľajšej budove funguje kancelária prvého kontaktu. Stavebné práce zabezpečuje prešovská firma ROPO SK, s.r.o. Rozvrhnuté sú na dobu jedného roka s ukončením v októbri 2011.

Na ploche 400 metrov štvorcových vzniknú oddelené priestory zabezpečujúce intimitu klienta pre poskytovanie odborného sociálneho poradenstva. Výšku investičných nákladov mesto nezverejnilo. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová, Kancelária sociálneho poradenstva bude súčasťou budúcej Sociálnej polikliniky. Vybudovanie kancelárie je časťou projektu, ktorý mesto implementuje od apríla tohto roku s finančnou podporou Fondu sociálneho rozvoja. Cieľom projektu je okrem zriadenia kancelárie a poskytovania sociálneho poradenstva aj ďalšie vzdelávanie zamestnancov odboru sociálnych služieb. Tak, aby činnosť Sociálnej polikliniky zodpovedala aktuálnym európskym štandardom kvality sociálnych služieb.

Jednou z úloh kancelárie bude zvýšiť informovanosť občanov mesta o všetkých formách sociálnej pomoci dostupných v meste. Tie sú zamerané na riešenie hmotnej a sociálnej núdze, nezamestnanosť a s ňou súvisiace problémy. Kancelária bude fungovať v samostatných bezbariérových priestoroch. Činnosť polikliniky bude okrem zamestnancov mestského úradu zabezpečovať aj integrovaný multidisciplinárny tím odborníkov z oblasti sociálnej práce, psychológie, posudkového lekárstva, pracovného a sociálneho práva, z oblasti služieb pre nezamestnaných.

V rámci Sociálnej polikliniky budú vyčlenené miestnosti pre partnerské organizácie (neziskové organizácie a ďalšie inštitúcie), venujúce sa sociálnej práci v rozličných sektoroch, aby mohli poskytovať sociálne služby pre obyvateľom mesta priamo v týchto občanom ľahko prístupných priestoroch. Bude sa tu riešiť inštitút osobitného príjemcu, terénna sociálna práca, bytová politik, zasadať tu budú posudkové komisie.

Poradenské, konzultačné, informačné, asistenčné a terapeutické služby kancelárie budú poskytované bezplatne. Pribudne linka pomoci. V odôvodnených prípadoch budú služby kancelárie poskytované v teréne, najmä v prirodzenom prostredí klientov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať