Bojovníci so závislosťami v Prešove budú na Vianoce spolu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vianoce
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PREŠOV 22. decembra (WEBNOVINY) – Okolo 20 klientov Resocializačného strediska Domov nádeje pri Gréckokatolíckej charite v Prešove strávi vianočné sviatky v tomto zariadení.

Liečia sa tu muži od závislostí, aktuálne vo veku od 17 do 62 rokov. Ide o ľudí, ktorí prepadli alkoholu, drogám, zneužívaniu liekov a gamblerstvu. Za spoločný stôl si s nimi sadne duchovný správca Jozef Voskár, ktorý prednesie krátku homíliu a dá si spolu s nimi večeru. Každý z klientov si nájde pod stromčekom darček.

Klasické jedlá aj pozeranie filmov

Ako uviedol vedúci zariadenia Branislav Božek, ich klienti budú mať na štedrú večeru klasické jedlá, ktoré si sami navaria a upečú. Celý vianočný deň sa tu nesie v slávnostnej atmosfére. V balíčku si nájdu to najpotrebnejšie, základné hygienické potreby. Na skromné darčeky im prispeli sponzori.

Vianoce
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„Po štedrovečernej hostine bude voľnejší program. Klienti budú mať predĺženú večierku, môžu pozerať dlhšie televízor. Kto prejaví záujem, môže ísť na polnočnú sv. omšu,” opísal priebeh vianočnej atmosféry Božek. Niektorí klienti dostanú počas sviatkov vychádzky. Piati by sa mali dostať na priepustky domov.

Službu počas Štedrého dňa bude mať terapeutka Ľubica Sluťáková. Podľa jej skúseností, u nových klientov práve v tento deň prichádzajú silné emócie. Niektorí sa vracajú do detstva, lebo neskôr žiadne Vianoce nemali. Tých, ktorým sa rozvrátili rodinné zväzky, často trápia výčitky svedomia.

„Strieda sa u nich depka s očakávaniami. Nakoniec každý niečo robí, chce s niečim prispieť. Potom sa pekne oblečú a všetci sa zrazu cítia slávnostne,” uviedla Sluťáková.

Terapeutka Vladislava Berežná informovala, že ich Resocializačné zariadenie slúži pre klientov z celého Slovenska. Všetci, ktorí tu nastúpili, museli predtým absolvovať liečbu v zdravotníckom zariadení. Liečebný pobyt tu trvá 13 až 24 mesiacov.

Video: Ľudia, ktorí bojujú so závislosťami, budú v Prešove na Vianoce pri jednom stole

Plnohodnotný návrat do života

V Domove nádeje žijú v chránenom prostredí, musia tu dodržiavať stanovený režim, aby sa nemali čas nudiť. Väčšiu časť pracovného dňa tvorí terapia, klienti pracujú priamo v zariadení, kde sa môžu zamestnať v práčovni, pri ručnom umývaní aut alebo v pneuservise. Ide o komerčné služby, ktoré poskytujú verejnosti a získané peniaze idú na chod zariadenia. Striedajú sa tiež v kuchyni, kde varia pre seba.

Resocializačné obdobie slúži na to, aby sa klienti po absolvovaní pobytu vrátili plnohodnotne do života. Súčasťou resocializácie je aj psychoterapia, socioterapia a individuálna terapia. Klienti si môžu vybrať z piatich terapeutov, s ktorými chcú pracovať. Odchod z Domova nádeje nesmeruje na ulicu. Klienti môžu prejsť do zariadenia Domov na pol ceste, kde sa postupne začnú zbližovať s reálnym životom vonku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia