Na prešovskom Sekčove by mohol vzniknúť mestský cestný okruh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Presov, kvetinova vyzdoba
Foto: SITA/Kvetoslava Mudríková

PREŠOV 14. apríla (WEBNOVINY) – Mesto Prešov uvažuje o prepojení ulíc Pod Šalgovíkom a Sibírka na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov.

Vytvoril by sa tým súvislý dopravný okruh v rámci sídliska, čo by umožnilo spojiť dve linky mestskej hromadnej dopravy do jednej.

O tejto alternatíve začali mestskí poslanci uvažovať v súvislosti s potrebou vybudovať otočiská pre trolejbusy na konečných zastávkach. V súčasnosti sa vozidlá MHD otáčajú na Sibírskej ulici na zaslepenej ceste rovno pod oknami bytoviek, na ulici Pod Šalgovíkom stredom križovatky.

Spojenie ciest hodnotí ako dobrý nápad aj vedenie Dopravného podniku mesta Prešov, pre dopravcov by nová trasa znamenala úsporu. Podľa odhadov išlo by o investíciu vo výške 1 mil. eur.

Návrh už prešiel pripomienkovým konaním v komisiách dopravnej, finančnej aj územného plánu, výstavby, dopravy a životného prostredia a tento týždeň sa ním zaoberali tiež členovia mestskej rady. Poslanci návrh podporili s pripomienkami. Rozhodovať o projekte a hlavne o financovaní budú v mestskom zastupiteľstve 25. apríla.

Cesta by išla po mestskej parcele

Primátor Prešova Pavel Hagyari je zástancom spojenia oboch ulíc. Pre média uviedol, že nová cesta by išla po mestskej parcele, takže nebudú potrebné žiadne ďalšie náklady na odkúpenie pozemkov. „Vyzerá to tak, že v poslaneckých kluboch je súhlas, dokonca aj na tom, aby mesto zobralo úver na túto investíciu,“ povedal Hagyari. Časovo to vidí tak, že v tomto roku by sa mohli dokončiť práce na projekte, urobil by sa výber dodávateľa a začať stavať by sa mohlo o rok na jar. Výstavba by nemala trvať dlhšie ako šesť mesiacov. O dva roky by mohla cesta slúžiť Prešovčanom.

Obyvatelia nesúhlasia s otočiskom pred bytovkami

Poslankyňa za túto mestskú časť Andrea Turčanová (KDH) uviedla, že občania zo Sibírskej ulice sa už šesť rokov domáhajú vybudovania otočiska pre MHD a nesúhlasia s tým, aby sa im trolejbusy otáčali rovno pred bytovkami. Pri obhliadke terénu poslanci zistili, že na spojenie oboch ulíc treba vybudovať asi 200 až 300 metrov novej cesty, čo nie je veľa.

Postupne sa k posledným bytovkám na Sibírskej ulici priblížila zástavba rodinných domov, čím sa k sebe stále viac posúvajú dve slepé ulice. Ich spojením by sa vytvorilo aj nové prepojenie sídliska Sekčov s mestskou časťou Solivar a odľahčila by sa hlavná trasa, ktorá vedie po uliciach gen. Svobodu a Laca Novomeského. Turčanová považuje toto riešenie za výhodné. Súhlasné stanovisku už vyjadril aj starosta susediacej obce Ľubotice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrea TurčanováPavel Hagyari