V Tatranskej Lomnici spustia novú lanovku s väčšou kapacitou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Posledná jazda lanovky
Vjazd lanovky do stanice Skalnaté Pleso na trase Tatranská Lomnica - Skalnaté Pleso. Vysoké Tatry, 19. október 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 14. decembra (WEBNOVINY) – V sobotu ráno spustia do prevádzky novú kabínkovú 15-miestnu lanovku zo Štartu na Skalnaté pleso v Tatranskej Lomnici.

„V rámci lanových dráh je to najväčšia investícia za posledné desaťročie,“ uviedol pre SITA Juraj Chovaňák zo spoločnosti Tatry mountain resorts. Po požehnaní bude nová lanovka otvorená pre širokú verejnosť.

Už aj na Lomnický štít

Zatiaľ to bude len pre peších návštevníkov, keďže klimatické podmienky zatiaľ neumožnili zasnežiť zjazdovky od Skalnatého plesa k medzistanici Štart. Zo Skalnatého plesa sa budú môcť návštevníci vyviezť lanovkou už aj na Lomnický štít. Mimo prevádzky je zatiaľ aj zjazdovka v Lomnickom sedle, ktoré je odkázaná výlučne na prírodný sneh.

Nová 15-miestna gondola na trase Štart – Skalnaté pleso v Tatranskej Lomnici spĺňa najmodernejšie požiadavky, ktoré si vyžaduje takáto horská oblasť. Trasa novej lanovky kopíruje terén v minimálnej potrebnej výške, čím sa zvyšuje jej odolnosť vo veternom počasí.

Hore za sedem minút

Kabína je zavesená na dvoch spínacích aparátoch a výrazne zvyšuje bezpečnosť aj pri nárazovom vetre s rýchlosťou do 22 metrov za sekundu. Lanovka prekonáva 597-metrové prevýšenie.

Na trase sa nachádza 37 kabín. Lanovka vyvezie turistov zo Štartu na Skalnaté pleso za sedem minút. Prepravná kapacita novej lanovky je 2400 osôb za hodinu. Pôvodná štvormiestna lanovka mala kapacitu okolo 900 osôb za hodinu.

Zvýšenie kapacity lanovky v úseku Štart – Skalnaté pleso podľa Chovaňáka odstráni problémy náročnejších lyžiarov, ktorí sa lyžujú len v tomto úseku strediska Tatranská Lomnica. „Niekedy sa stávalo, že na Štarte nemohli nastúpiť na lanovku a zviezli sa dole do Tatranskej Lomnice, potom bolo veľa ľudí na zjazdovke i lanovke,“ uviedol Chovaňák. Spolu s lanovkou rozšírili v tejto časti strediska aj zjazdovky.

Video: V Tatranskej Lomnici spúšťajú novú lanovku

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Tatry Mountain Resorts, a. s.