Najpoctivejšie chodia na prehliadky k zubárom deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ambulancia, zubár
Foto: SITA/ Juraj Roščák

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – Spolu s narastajúcim vekom pacientov klesá záujem o absolvovanie preventívnej prehliadky u zubného lekára.

Najmenej zanedbávajú starostlivosť o zuby detskí pacienti do 14 rokov, na ktorých pripadalo v minulom roku 1,1 preventívnej prehliadky ročne.

Mladí do 18 rokov majú prehliadky hradené

Vo vekovej skupine nad 19 rokov pripadalo na jedného pacienta už len 0,5 preventívnej prehliadky ročne. Vyplýva to z publikácie Zubnolekárska starostlivosť v SR 2013, ktorú pripravilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Mladým ľuďom do 18 rokov plne hradí ich zdravotná poisťovňa prevenciu u zubného lekára dvakrát ročne, u dospelých je o jedenkrát ročne. Za minulý rok absolvovalo preventívnu prehliadku z celkového počtu evidovaných pacientov 61 percent.

Ambulancie zubného lekárstva registrovali v minulom roku 93,6 tisíc detí do veku piatich rokov, vykonaných im bolo 102,6 tis. preventívnych prehliadok, vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov pri počte 392, 4 tis. pacientov urobili stomatológovia 430,3 tis. prehliadok. Spolu so zvyšujúcim vekom sa ich počet znižuje.

Skoro polovica dospelých ľudí na prehliadky nechodí

U mladých ľudí vo veku od 15 do 18 rokov, ktorých viedli zubní lekári vo svojej evidencii počas vlaňajška celkovo 236,5 tisíc, sa preventívne prehliadky urobili 203,6 tis. krát. Zriedkavejšie zavítajú do ambulancií stomatológov pre prevenciu už len dospelí. Pri štyroch miliónoch ľudí vo veku nad 19 rokov počet preventívnych prehliadok nedosiahol ani 2,2 milióna.

Ako ďalej vyplýva z údajov NCZI, aj z hľadiska celkovej návštevnosti sú dospelí na chvoste. Do ambulancií prišli počas vlaňajška v priemere 1,2-krát. Naopak na dieťa vo veku 6 až 14 rokov pripadalo 2,3 návštev, čo je najviac so všetkých vekových skupín.

Pacienti zo zubárskeho kresla najčastejšie odchádzali s novou výplňou, stomatológovia ich počas uplynulého roka urobili cez 2,8 milióna. Nasledovalo liečenie parodontopatií a mäkkých tkanív s počtom 2,3 miliónov. Tretím najčastejším výkonom bola extrakcia zubov, ambulancie ich urobili vlani celkovo 713,7 tisíc.

NCZI sa pri zisťovaní opieralo o výkazy činností ambulancií zubných lekárov. Činnosť vykázalo vlani 2 484 ambulancií, čo je o 59 menej ako v roku 2012.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia