Hrušovský je slabý kandidát, Kiska je pre SMK prekvapením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezidentský palác
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – Prezidentský kandidát Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd) Pavol Hrušovský je podľa predsedu Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefa Berényiho tak slabý, že sa nemôže dostať ani do druhého kola.

„Vnímame, že kandidát Ľudovej platformy zaostáva za ostatnými kandidátmi, nie je najväčším vyzývateľom Roberta Fica, čo nie je lichotivá vizitka pre Ľudovú platformu,“ vyhlásil Berényi po sobotňajšom zasadnutí Republikovej rady SMK.

Viac správ z prezidentských volieb

———-> TU

Hrušovský podľa jeho slov nemá schopnosti ani predpoklady na to, aby sa dostal do druhého kola a porazil v ňom premiéra a zároveň ďalšieho uchádzača o post hlavy štátu Roberta Fica.

Kandidát SMK Gyula Bárdos je podľa šéfa SMK človek, ktorý spája a nerozdeľuje. V strane podľa neho očakávajú veľmi dobrý výsledok. Potenciálnymi účastníkmi druhého kola prezidentských volieb sú však podľa Berényiho Andrej Kiska a Milan Kňažko. Prekvapením je najmä Kiska, tvrdí Berényi. „Zatiaľ nevieme, čo bude znamenať pre Slovensko, ak sa pán Kiska dostane do druhého kola. My chceme, aby na tom poste bola zmena, aby tam bol spoľahlivý človek pre všetkých občanov,“ ukončil.

Pavol Hrušovský
Foto: SITA/Ján Slovák

Pavol Hrušovský na Berényiho vyjadrenia reagoval s tým, že SMK uprednostnila svoje stranícke záujmy nad záujem Slovenska. „Postavením vlastného kandidáta stranou SMK, ktorý je úplne bez šancí, nepriamo podporili kandidatúru Roberta Fica a ďalších kandidátov, ktorí už v minulosti preukázateľne zneužili maďarskú kartu,“ odkázal Hrušovský po svojom hovorcovi Martinovi Krajčovičovi. Za éry Pavla Hrušovského ako predsedu parlamentu sa navyše podľa jeho slov prijalo veľa zmien, ktoré prispeli k upokojeniu slovensko-maďarských vzťahov.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole.

O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách pôvodne uchádzalo 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Kandidatúru podali: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaGyula BárdosHelena MezenskáJán ČarnogurskýJozef BehýlJozef ŠimkoMilan KňažkoMilan MelníkPavol HrušovskýPeter OsuskýRadoslav ProcházkaRobert FicoViliam Fischer