Andrej Kiska chce komunikovať s občanmi telefónnou linkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska
Kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska tvrdí, že má pre Roberta Fica predvolebnú tému. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) – Občiansky kandidát na prezidenta Andrej Kiska by ako hlava štátu uvažoval o zriadení priamej telefónnej linky, na ktorú by v určený čas mohol zavolať ktorýkoľvek občan, ktorý by mal záujem hovoriť s prezidentom. „Kandidujem preto, aby som prezidentskému úradu vrátil autoritu a nezávislosť. Nie preto, aby som sa stal pokladačom vencov. Slovensko potrebuje aktívneho prezidenta, ktorý vezme prezidentský úrad politickým stranám,“ povedal Kiska agentúre SITA.

Voliči podľa neho nepotrebujú ďalšieho papaláša, ale autoritu, ktorá bude s nimi v kontakte a nielen cez internet. „Rozhodne by som na to viac využíval pracoviská prezidentského úradu v Banskej Bystrici a v Košiciach,“ dodal.

Silácke reči kandidátov

Právomoci prezidenta by Kiska nemenil. Hlava štátu ich má podľa jeho slov dosť, aby mohla ovplyvniť veci v prospech ľudí. „Silácke reči niektorých kandidátov, ktorí chcú pokračovať v Gašparovičovej tradícií krivenia Ústavy SR od kauzy Čentéš, považujem za nezodpovedné,“ tvrdí. Za najbližšieho partnera Slovenska považuje Kiska Českú republiku. Jeho prvá zahraničná cesta by preto smerovala do Prahy.

Kiska by ústavu o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy nerozširoval. „Manželstvo je pre mňa zväzok muža a ženy. Domnievam sa, že súčasná legislatívna úprava je postačujúca,“ nazdáva sa Kiska. Zároveň si však myslí, že dospelí ľudia rovnakého pohlavia, ktorí spolu žijú, by mali mať možnosť usporiadať si niektoré praktické a právne aspekty svojho spolunažívania. „A takýto zákon by som podpísal.“ Pri stretnutiach s lídrami z nedemokratických režimov by Kiska ako prezident otváral aj otázku ľudských práv. „Rešpekt dosiahneme aj tým, keď ľudské práva postavíme pred ekonomické záujmy a nebudeme sa báť prejaviť názor,“ doplnil.

Kiska by infozákon neobmedzoval, občania by podľa neho mali mať maximálne otvorený prístup k informáciám. „Ak sa akýkoľvek politik či ústavný činiteľ schováva pred verejnou kontrolou, je to prejav jeho zlyhania,“ ukončil.

Prezidentskí kadidáti odpovedali na súbor otázok

Agentúra SITA oslovila všetkých prezidentských kandidátov s rovnakými otázkami

Odpovede jednotlivých kandidátov:

Behýl by chcel predkladať zákony na základe požiadaviek ľudí

Mezenská by chcela interaktívnu stránku i televíznu reláciu

Hrušovský je za jednoduchšie spolužitie homosexuálnych párov

Čarnogurského prvá oficiálna cesta by smerovala do Varšavy

Melník by posilnil prezidentovo právo veta

Šimko by správu o stave republiky predkladal dvakrát ročne

Najbližšieho partnera vidí Bárdos v Českej republike

Zákon o registrovaných partnerstvách by Martinčko podpísal

Viliam Fischer by chcel pravidelne vystupovať v médiách

Slovensko podľa Procházku potrebuje aktívneho prezidenta

Milan Kňažko by registrované partnerstvá odobril

Andrej Kiska chce komunikovať s občanmi telefónnou linkou

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska