Melník by posilnil prezidentovo právo veta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MIlan Melník
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 23. februára (WEBNOVINY) – Ak nechceme, aby bol prezident len akýmsi luxusom, treba mu zveriť aj nové kompetencie a z nich vyplývajúce právomoci, tvrdí občiansky kandidát na prezidenta Milan Melník. „Myslím si, že prezident by mal mať zákonodarnú iniciatívu a myslím si tiež, že treba posilniť jeho právo veta. Ak bude prezident presvedčený, že nový zákon porušuje ľudské práva, tak jeho veto by malo byť také silné, že na jeho prelomenie by bol potrebný hlas 90 poslancov – v takom prípade by mal prezident mať možnosť predložiť vec na rozhodnutie ústavnému súdu,“ povedal Melník agentúre SITA.

Prezident má byť aktívny

Hlava štátu má zo všetkých ústavných činiteľov najsilnejší mandát, preto by podľa Melníka nemal fungovať len ako ceremoniár. „Mal by aktívne vstupovať do politiky, najmä tam, kde vzťahy medzi parlamentnými politickými stranami môžu vyústiť do celospoločenskej krízy. Mal by pomôcť pri formulácii slovenského národno-štátneho záujmu,“ myslí si Melník. Prezident by mal podľa neho vystupovať v televízii, avšak len v prípade, ak má čo povedať. Melníkovi sa páči aj myšlienka interaktívnej webovej stránky.

Najbližším partnerom Slovenska musí byť podľa Melníka tá krajina, ktorá je najviac schopná a ochotná nám pomôcť a ktorá bude ochotná pomáhať nám chrániť naše životné záujmy. „Nemienim meniť tradíciu, preto moja prvá zahraničná cesta by smerovala do Českej republiky,“ poznamenal.

Nedopustí úpadok tradičných hodnôt

Melník tvrdí, že v ústave by mala byť zakotvená ochrana rodiny vrátane definície manželstva ako zväzku muža a ženy. Ústava by tiež podľa neho mala zaručiť ochranu hmotného a duchovného národného dedičstva. „Zákon o registrovaných partnerstvách by som nepodpísal. Ak budem zvolený za prezidenta, tak takýto úpadok tradičných hodnôt nedopustím,“ tvrdí.

Pri stretnutiach s lídrami z nedemokratických režimov by bol v otázke ľudských práv opatrný. „Ochrana ľudských práv sa pod vplyvom dobre organizovaných a agresívnych skupín, žiaľ, vyvinula až do niečoho, čo možno pokojne nazvať ľudskoprávnym extrémizmom. Extrémny humanrightizmus sa stal akýmsi ateistickým náboženstvom Západu,“ doplnil.

Infozákon je podľa Melníka dobrá vec, ale pri nesprávnej praxi môže narobiť viac škody ako úžitku. „Myslím si však, že by mali byť zakotvené sankcie proti verejným činiteľom, ktorí sú zodpovední za jeho dodržiavanie,“ ukončil.

Prezidentskí kadidáti odpovedali na súbor otázok

Agentúra SITA oslovila všetkých prezidentských kandidátov s rovnakými otázkami

Odpovede jednotlivých kandidátov:

Behýl by chcel predkladať zákony na základe požiadaviek ľudí

Mezenská by chcela interaktívnu stránku i televíznu reláciu

Hrušovský je za jednoduchšie spolužitie homosexuálnych párov

Čarnogurského prvá oficiálna cesta by smerovala do Varšavy

Melník by posilnil prezidentovo právo veta

Šimko by správu o stave republiky predkladal dvakrát ročne

Najbližšieho partnera vidí Bárdos v Českej republike

Zákon o registrovaných partnerstvách by Martinčko podpísal

Viliam Fischer by chcel pravidelne vystupovať v médiách

Slovensko podľa Procházku potrebuje aktívneho prezidenta

Milan Kňažko by registrované partnerstvá odobril

Andrej Kiska chce komunikovať s občanmi telefónnou linkou

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Melník