Komunista Jurišta volá po revolúcii, gejov by registroval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Jurišta
Prezidentský kandidát za Komunistickú stranu Slovenska (KSS) Ján Jurišta počas odovzdávania podpisových hárkov na podporu kandidatúry na funkciu prezidenta SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) – Prezidentský kandidát KSS Ján Jurišta by ako hlava štátu razantne vstupoval do diania v spoločnosti, keďže vláda a parlament podľa neho nepodnikajú účinné kroky. „Ak má Slovensko okolo 400-tisíc nezamestnaných, státisíce chudobných zamestnaných s pätinovými platmi v porovnaní so západnou Európou, každého občana zadlženého takmer ôsmimi tisícmi eur štátneho dlhu, každé piate dieťa žijúce v nedostatku a starodôchodcov žijúcich z dôchodku na úrovni almužny, potom je priam povinnosťou prezidenta razantne vstupovať do diania v spoločnosti,“ povedal Jurišta agentúre SITA.

Viac správ o voľbách nájdete

TU.

Na Slovensku sa podľa jeho slov uplatňuje cenzúra zamlčiavaním, ktorá napríklad neumožnila zverejnenie pozitívnych názorov na socializmus v ekonomickej a sociálnej sfére. Jurišta preto vyzýva k vedomostnej revolúcii, ktorá by umožnila kvalifikované zapojenie sa verejnosti do zdemokratizovania ekonomiky.

Jurišta by právomoci prezidenta nemenil. Jeho prvá zahraničná cesta by viedla do Česka. „Mali sme spoločnú kolísku, spoločné hradby proti národnostnému a hospodárskemu útlaku, spoločnú silnú ekonomiku známu po svete svojim bohatým exportom, silný sociálny štát. Mali by sme nadviazať na tradície a viac spolupracovať na prospech občanov obidvoch krajín, nielen sa potľapkávať po pleciach,“ myslí si.

Ústavu by Jurišta o definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy nerozširoval. Zákon o registrovaných partnerstvách by podpísal. Na otázku, či by pri stretnutiach s lídrami nedemokratických režimov otvoril otázku ľudských práv, Jurišta neodpovedal priamo. „Kontroverzné na tejto otázke je, že ľudské práva porušujú aj mocnosti, ktoré sa považujú alebo sú považované za demokratické,“ myslí si. Infozákon by Jurišta neobmedzoval. „Som za jeho súčasné znenie,“ ukončil.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách uchádza 14 kandidátov: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Radoslav Procházka a Jozef Šimko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaGyula BárdosHelena MezenskáJán ČarnogurskýJozef BehýlJozef ŠimkoMilan KňažkoMilan MelníkPavol HrušovskýRadoslav ProcházkaRobert FicoViliam Fischer