Ivan Gašparovič nepriamo naznačil, kto má byť prezidentom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ivan gasparovic
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – V dnešnej situácii by bolo hazardom mať hlavu štátu bez skúseností v oblasti zahraničnej politiky. Vyhlásil to prezident Ivan Gašparovič v príhovore počas hodnotiacej konferencie slovenskej zahraničnej politiky s tým, že takýto postoj majú aj jeho predchodcovia v kresle prezidenta.

Všetko o prezidentských voľbách nájdete —>> TU.

Súboj prezidenta s vládou

„Som si istý, že permanentný súboj hlavy štátu s vlastnou vládou, a to iste potvrdíte aj vy, excelencie, nemôže krajine prospieť ani politicky, ani ekonomicky,“ prihovoril sa Gašparovič veľvyslancom, ktorí sa na konferencii zúčastňujú. Nachádzame sa v politicky zložitých časoch a nový prezident by mal podľa Gašparoviča presadzovať národné záujmy štátu.

Nová hlava štátu by tiež podľa súčasného prezidenta mala byť dobre zorientovaná v geostrategických súvislostiach medzinárodného vývoja. „Myslím si, že bezpečnostná agenda prudko získava na dôležitosti,“ dodal

Prezident si bol vedomý potrieb štátu

Pre zahraničnú politiku štátu je podľa jeho slov veľmi dôležité, aby jeho najvyšší ústavní činitelia hovorili o zahraničnopolitickej agende jedným jazykom. „Dovolím si tvrdiť, že úrad prezidenta bol za ostatných desať rokov oporou principiálnych postojov SR. Od prvej chvíle vykonávania funkcie prezidenta som si bol veľmi dobre vedomý, čo je pre krajinu dôležité, čo jej občanom môže z dlhodobého hľadiska pomôcť,“ zhodnotil prezident svoje pôsobenie v oblasti zahraničnej politiky.

Prezident Ivan Gašparovič spolu s jeho predchodcami Rudolfom Schusterom a Michalom Kováčom vydali spoločné vyhlásenie, podľa ktorého Slovensko potrebuje v tomto čase na čele skúseného a medzinárodne akceptovaného politika. V druhom kole prezidentských volieb sa stretne Robert Fico, ktorého volilo v prvom kole 28 percent voličov, a Andrej Kiska, ktorý dostal 24 percent hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan GašparovičRobert Fico