Fico je riziko pre bezpečie krajiny, tvrdí exminister Galko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Prezidentský kandidát Robert Fico podľa opozičnej SaS úmyselne zavádza slovenskú verejnosť, keď spochybňuje základný princíp existencie Severoatlantickej aliancie, ktorým je spoločná obrana proti agresorovi.

O nej hovorí článok 5 severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého akýkoľvek útok proti jednému alebo viacerým členským štátom sa považuje za útok proti všetkým členom NATO. Tento článok stále platí.

Fico sa vraj chce zapáčiť

„Je to ďalší z pokusov kandidáta Fica zapáčiť sa tej časti voličov, ktorým prekáža členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii a poškuľujú s nekritickými sympatiami po Rusku. Od politika, ktorý úzko spolupracuje s americkou administratívou pri poskytovaní azylu väzňom z Guantánama, je to obzvlášť perfídne,“ povedal poslanec národnej rady za SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

SaS pripomína prezidentskému kandidátovi, že Ukrajina nie je členom Severoatlantickej aliancie a je teda mimo ochrany tohto zoskupenia. „Podkopávať obranyschopnosť NATO na príklade Ukrajiny, ktorá je vystavená brutálnej sile Ruska, môže len bezcharakterný a zlomyseľný politik. Robert Fico či už ako predseda vlády alebo ako prípadný prezident predstavuje s takýmto prístupom k otázkam národnej bezpečnosti a záväzkom Slovenska bezpečnostné riziko,“ povedal Galko.

Premiér by Ukrajinu nebránil

Fica sa v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike pýtali, či by ako prezident, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, bol za to, aby Slovensko vypovedalo vojnu štátu, ktorý napadol iný členský štát Severoatlantickej aliancie.

„Už dnes nie je doba, kedy by sa štáty mali pridávať k nejakému inému štátu, ktorý bol napríklad napadnutý v rámci NATO. Rieši sa to úplne inak. Je tu jediný jeden inštitút, jeden mechanizmus, ktorý umožňuje použitie vojenskej sily, a to je Bezpečnostná rada OSN,“ povedal v relácii Fico. Slovensko má podľa premiéra svoje záväzky v medzinárodných štruktúrach, ale v prípade, ako je Ukrajina, si nemyslí, že by to bola cesta, ako riešiť vojenské konflikty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoRobert Fico
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvySaS Sloboda a Solidarita