Prezident Gašparovič povedal, aký by mal byť jeho nástupca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gasparovic
Dosluhujúci prezident SR Ivan Gašparovič prehovorí o voľbách vo verejnoprávnej televízii. Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 26. marca (WEBNOVINY) – Nový slovenský prezident by mal byť skúsený človek, ktorý bude komplexne pripravený na to, aby bol politickým lídrom a prezidentom pre celé Slovensko a vážnym partnerom pre zahraničie. V príhovore odvysielanom v RTVS to vyhlásil súčasný prezident Ivan Gašparovič.

„Medzinárodné dianie prináša a bude aj naďalej prinášať závažné bezpečnostné problémy. Prezident ako hlavný veliteľ ozbrojených síl musí zaujímať zásadné stanoviská k otázkam spoločnej obrany v kruhu krajín združených v Severoatlantickej aliancii,“ povedal prezident.

Na čele štátu podľa jeho slov potrebujeme človeka, ktorý nás v nepokojných časoch dokáže zomknúť a pomôže oprieť sa o tradičné hodnoty – rodinu, prácu, vieru. Nová hlava štátu by sa tiež podľa Gašparoviča mala hlásiť k uvedomelému slovenskému vlastenectvu.

Prezident v príhovore vyzval Slovákov, aby neostali doma a v sobotu išli k volebným urnám. „Ísť voliť nie je povinnosť, aj keď mnohí občania ju v morálnej rovine tak vnímajú. Ja im rozumiem. Správne vychádzajú z toho, že voliť – znamená aktívne sa podieľať na správe vecí verejných a oni sa na tejto správe chcú zúčastniť. Nevoliť – znamená dobrovoľne sa tejto možnosti zbaviť,“ dodal Gašparovič.

Všetko o prezidentských voľbách nájdete —>> TU.

Hlava štátu tiež v príhovore zdôraznila, že prezident môže ovplyvňovať politickú atmosféru v krajine. „Podieľa sa na zmene spoločenskej reality. Jeho ambíciou musí byť tlmiť politické konflikty, zmierovať názorové protiklady politických subjektov. Napomáhať dosiahnuť prijateľnú úroveň spolupráce a udržať pokojnú atmosféru v spoločnosti,“ doplnil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Gašparovič